Berlini szelet
Azt hinnéd, hogy ez egy bonyolult feladat, mert 4 részből áll. De nem! Kevés munkával, gyorsan, fantasztikusra sikerült. Ráadásul nekem, aki eddigi életemben maximum egy évben egyszer szántam rá magam süti sütésre.
Ugyanígy készíthetünk mákos pitét. Csak a diót kell mákkal helyettesíteni!
Hozzávalók 16 személyre (két kisebb tepsi):
60 dkg liszt
30 dkg zsír
2 ek cukor
1 cs. sütőpor
2 egész tojás
tejföl (kb. 2 evőkanálnyi
Töltelék:
baracklekvár
40 dkg darált dió
40 dkg cukor
rum vagy rumaroma
4 ek. víz
Piskóta (felső tészta lesz):
8 tojás
36 dkg cukor
28 dkg liszt
20 dkg olvasztott margarin
Máz:
2 tojás
20 dkg cukor
Előkészületi idő: 30 perc
Sütési idő: 100 perc
Elkészítés:
- Az alsó tésztához valókat összegyúrjuk, kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük.
- Megkenjük a baracklekvárra.
- A diót, cukrot, rumot és a vizet összekeverjük, és a lekvárra terítjük.
- A piskótához a tojásokat szét választjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tojások sárgáját. Ezután a lisztet keverjük a masszába és az olvasztott margarint is belecsurgatjuk. Pár percig még habverővel keverjük.
- Mikor kész a piskóta masszánk, ráöntjük a dió töltelékre.
- Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
- A mázhoz kikeverjük a tojást a cukorral és a megsült, forró süteményre öntjük.