Borított szilvás lepény

Hozzávalók:

1/2 kg érett szilva
kevés zsemlemorzsa
1 evőkanál kristálycukor
3 dl porcukor
3 dl rétesliszt
3 db tojás
1 dl étolaj
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
fahéjas cukor

Elkészítés:
  • A szilvákat magozzuk, felezzük és kevés kristálycukorral összekeverjük. 
  • Egy kerek, lapos (28-30 cm átmérőjű) jénai tálba - miután megszórtuk zsemlemorzsával -, a szilvákat vágott felükkel, sűrűn lerakjuk és fahéjas cukorral beszórjuk.
  • A többi hozzávalót összekeverjük. Csak úgy, mindent bele! Egyedül arra kell vigyázni, hogy a sütőpor eléggé elkeveredjen. Ezért én a tojás, olaj, porcukor, sütőpor, liszt sorrendet követtem és habverővel kevertem a tésztát. A vaníliás cukrot is beleszórhatjuk, ám ha kifelejtenénk, majd behinthetjük vele a kész süteményt. Velem ez történt.
  • Előmelegített sütőben, 150 Celsius fokon, nagyon lassan süssük! minimum 45, de lehet 60 perc is a sütési idő. Villával ellenőrizzük, de csak 30 perc eltelte után nyissuk ki először a sütő ajtaját.
  • Amikor már nem folyékony a tészta belseje, kivehetjük és még azon melegében borítsuk ki egy kerek tortás tálra. Ha néhány szem szilva a tálban bennragad, ne zavartassuk magunkat, hanem szépen kaparjuk ki és illesszük a torta szerű lepény tetejére, a többi szilva közé!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló