Jégkrémtorta

Hozzávalók:

Ha időhiányban szenvedünk, vásároljunk kész tortalapot! Ám ha tökéletesre akarjuk kihozni a művet, akkor süssünk házi piskótát, sőt akár két kerek lap egyensúlytésztát!

Vegyünk két liter kész jégkrémet és verjünk fel 0,5 liter tejszínből egy vevőkanál cukor hozzáadásával habot.


Elkészítés:

  • Az egyik tortalapra halmozzuk rá a jégkrémet, majd a másikkal fedjük le. 
  • A félkész tortát azonnal tegyük vissza a mélyhűtőbe és csak ekkor lássunk hozzá a hab felveréséhez!
  • Amint a hab elkészült, vegyük ki a tortát a jégről és öntsük rá az egészet a tetejére. Hagyjuk, hogy itt-ott lefolyjon, majd gyorsan vissza, mély-hűteni!
  • Tálalásig tartsuk a fagyasztóban!


Az egyensúlytészta úgy készül. hogy lemérjük a tojásokat majd ugyanannyi lisztet és cukrot mérünk hozzá. Összeállítjuk a tésztát úgy, hogy a tojássárgáját a vajjal és a cukorral habosra keverjük, majd a fehérjét kemény habbá felverjük. Először a lisztet adjuk a tojásos vajkrémhez, majd a végén könnyű kézzel, hogy ne törjön, az egészhez hozzákeverjük a tojáshabot. Az nem baj, ha picit megmarad a fehér hab, itt-ott. Lehet úgy is ügyeskedni, hogy egy kanál liszt - egy kanál tojáshab kerüljön apránként a kikevert vajba. Fontos, hogy a tojásfehérje ne essen össze! Csipetnyi só is mehet bele, mint minden édesbe, hogy kihozza az ízét. Kivajazott, kilisztezett, kerek tepsibe öntjük és megsütjük. Érdemes alá keresztben két sütőpapír csíkot is helyezni, hogy könnyű legyen kivenni a formából. Azért jó ez a tészta a jégkrémtortához, mert elég zsíros és így fagyott állapotban is jó lesz az állaga. Szemben a képen látható előregyártott piskótalappal, ami ennek az általam készített tortának a gyenge pontja volt. Ám ez csak engem zavart, a gyerekek percek alatt elpusztították a hatalmas tortát (10-en voltak és még kétszer annyi felnőtt).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló