Bejegyzések

Citromos süti, vanilia és kókusz fagylalttal tálalva

Kép
A felgyülemlett tojásfehérjék felhasználása érdekében készült, de osztatlan megelégedésre szolgált. Hozzávalók: 210 g tojásfehérje vagy 6 tojás fehérje 180 g cukor (porcukrot használtam) 120 g rétesliszt 2  citrom kis vaj és még liszt a forma kenéséhez, lisztezéséhez Elkészítés: A sütőformát kivajazzuk és lisztezzük. A tojásból kemény habot verünk. Beletesszük a citromot és a cukrot. Bocsánat, pontosabban a citromok lereszelt háját és mindkettő levét is. Végül a lisztet adjuk hozzá könnyed keverő mozdulatokkal. Néha nem is a  kanalat forgatjuk, hanem a tálat. Formába öntjükbés 160 fokon aranybarnára sütjük. A teteje lesz barna, de a belseje hófehér. Az ebéd Gallo Pinto volt, ami egy sűrű babgulyás rengeteg hússal és rizzsel. Egyfogásos ebéd, ami után csak gyümölcs és édesség van. A Gallo Pintot-t em írom le, mert azt nem lehet csak úgy megtanulni. Meg kell keresni az interneten eredeti spanyolnyelvű recepteket, átküldeni a Google fordíton, - nem bonyo...

Karfiol saláta és tejfölös gomba

Kép
Olasz recept. A rózsáira szedett karfiolt (itt pagodakarfiollal vegyesen) lobogó sós vízbe dobva maximum 10 percig főzzük, majd leszűrjük és kihűtjük. Egy kis fej karfiolhoz veszünk egy szardíniát, vagy tonhalkonzervet, fél reszelt hagmát egy marék kapribogyót, 3 evőkanál olajat  és ugyanennyi fehérborecetet és kevés őrölt borsot. A tejfölösgomba egy lengyel recept, megtalálható a fenti salátával együtt, Bence Vera Gasztronómiai utazás című könyvében. 1972-es kiadás, 16 forint volt az ára. Az eredeti recepthez képest diétásan liszt és tej nélkül készítettem. Nem kell más mint a gomba, negyedekre vágva, vaj, tejföl és fűszerek ízlés szerint.

Felhős rántotta

Kép
Vagyis nagyobb fehér foltok vannak benne. Szép, és van akinek jobban is ízlik így. Titka mindössze az, hogy a tojást nem keverjük el egészen. Amikor a serpenyőbe öntjük, a sárgáinak legalább a fele legyen még egyben. A sütés vége felé persze már kipukkadhatnak. Így gyorsabban is elkészülünk, mert nem kell a tojást igazán felverni és sokan szeretik a rántottát lágyan, ellenben nem szeretik a fehérjét nyersen.  Ez esetben előbb sül meg a fehérje és nem lesz túl kemény a sárgája.

Paella

Kép
Hozzávalók 30 főre (20 felnőtt és 7 gyerek elpusztította): Egy igazi paellasütő. Hatalmas, széles, lapos. Szerintem ilyen kellene egy jó pörkölhöz is, hogy tényleg pörkölt legyen, ne párolt hús. 2-3 piros kaliforniai paprika hosszú csíkokra vágva. Ezt most csak megsütjük, de félre rakjuk, mert szerepe a végén lesz, mint díszítés. Éppen ezért, lehet akár sárga is, vagy vegyesen piros, sárga, zöld. A Paella legyen olyan mint egy díszes templomi üvegablak! Olyan is lesz. Láthajuk, hogy só kell még és olaj. Sóval körbeszórjuk a tálat, mert ez segít, hogy ne égjen meg az olaj. Négy gerezd fokhagma, vagy ízlés szerint kicsit több. És íme a sült paprikát eltávolítjuk egy időre. Két egész csirke Egy spéci keverőlapát fémből, hosszú nyéllel 1 kg oldalas csont nélkül Jó társaság Valami különleges ízt adó hús. Lehet nyúl, vagy liba - ez esetben kacsanyak. Keverjük rendületlenül 1 kg zöld hüvelyű, vágott zöldbab 5 f...

Krumplis kolbász

Kép
A kolbászkészítés kemény munka, de meg lehet könnyíteni. Elmész a Metroba, kiválasztasz 10 kg friss, szép lapockát és ott helyben ledaráltatod. Persze máshogy is beszerezheted a húst, de előnyös, ha nem otthon kell megdarálni, a nappaliban. Ok. ezzel még nem vagyunk túl minden nehézségen, kell neked egy ember valahol az agglomerációban, akinek füstölője van a kertben és vállal is bérfüstölést. A töltés nagy szakértelmet és fizikai erőt kíván, ezért azt is egy füst alatt megrendeljük tőle. Egyszer megpróbáltuk a nappaliban. Nem éri meg. Most először készítünk krumplis kolbászt mintegy nosztalgiából. Kétyen, ahol felnőttem így csinálták a svábok, akik mint kollektív bűnösök, valahogy ott maradtak a kitelepítés ellenére. A bukovinai székelyek, kiket a helyükre hoztaak, szerencsére eltanulták tőlük. Így én Regina néninél kóstolgattam a krumplis kolbászt, ő a szomszédunk volt és székely. Hozzávalók (a fent említett hús feléről beszélünk. mert a többi hagyományos ko...

A jégkrém-torta

Kép
Maradványa... Nem más mint egy habkönnyű piskóta a legjobb minőségű jégkrémmel megtöltve. Ez esetben kicsit csokis a piskóta, a fagyik: vanilia, csoki, eper. Az ízfokozás kedvéért az eperre kentem egy kis áfonyalekvárt is. Végül az egész lezárva közönséges tejszínhabbal. Nagy előnye, hogy a fagyasztóban sokáig tartható, tehát egy ünnepi menü fáradtságos elkészítése előtt akár napokkal is megcsinálhatjuk.

Csirkemell fasirtba göngyölve

Kép
Tegnap a pizzasütés közben elökészítettem a vasárnapi mustáros tarját, ma pedig mialatt ezt a húst sütöttem, összedobtam egy jégkrém tortát szintén vasárnapra, születésnapra. Holnap jönnek a fotók is. Csirkemell fasirtban, zöldségágyon. Elkészítés: Begyúrod a kedvenc fasirtodat, kicsit kinyújtod mint a tésztát és belegöngyölöd a füszerezett csirkemellet. Zöldségágyon sütöd fedő nélkül 160-180 afokon, lassan.

Campari torta

Kép
Hozzávalók: - zselés, túrós, gyümölcsös, alkoholos habhoz 1 csomag Horváth Rozi zselatin (vegetáriánusok keressenek almapektint) 1 grapefruit vagy 2 narancs 1 pohár joghurt 20 dkg friss sajt, ricotta vagy édes krémtúró 1,5 dl tejszín felverve 1 dl narancslé 4 evőkanál porcukor 3 dl Campari 10 db babapiskóta - az alaphoz 1 csomag zabkeksz (125 g de elég 100 is) 12 dkg vaj 5 dkg mandula - díszítéshez 1 dl tejszínből hab koktélcseresznye, amiből belülre is tehetünk Elkészítés. Kezdjük az alappal. Megdaráljuk a mandulát és a kekszet, majd összegyúrjuk a vajjal. Egy tortaformát kibélelünk (csak az alját) sütőpapírral és a masszát egyenletesen elterítjük. Ezt a hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül.  A Campari felét a narancslével keverjük össze és szórjuk bele a zselatint és közben a koktélcseresznyéről öntsük le a levét, majd a másik rész Campariba áztassuk be.  Keverjük össze a többi hozzávalót kivéve a grapefruitot és a piskótát.  M...

Mennyei, villámgyors csirkemell

Kép
Alap: a csirkemell elkészítésének ezt a módját először Angyalosy Katánál olvastam. Az más recept volt, de azóta a csirkemellet csak így sütöm. Egyben, majd készen szeletelem. Omlós, finom és nem szárad ki. Előző este besózom és olajjal bevonva, lefedve a hűtőben tárolom az elkészítésig. Akkor serpenyőben minden oldalát resch-re (más szóval kérgesre) sütöm. Aztán tepsibe helyezve még sütöm 20-30 percig, 200 fokon. Az idő leginkább a mennyiségtől függ. Tálaláskor melegen szeletelem. Végtelen variációkban lehet ízesíteni és tényleg nagyon-nagyon gyorsan, kevés fáradtsággal elkészíthető. A szósz Hozzávalók: kevés olaj, ami a hús sütése után marad 1,5 kg csirkemellhez 3 púpozott evőkanál capri bogyó 30-40 dkg színes kaliforniai paprika csík 1 evőkanál szójaszósz sózás helyett valami fűszerkeverék (most francia fűszer volt, amiben van curry) Elkészítés: Az olajon pirítottam a caprit, majd hozzáadtam a paprikát. Egészen puhára pároltam a saját levében, víz nélkül. Vég...

Zöldséges tészta

Kép
Hozzávalók: 2 db sárgarépa 1/4 káposzta 2 hagyma olaj szezámolaj szója szósz 5 dkg napraforgó mag 1/2 kg csőtészta só újhagyma a díszítéshez Elkészítés: A zöldségeket vékony csíkra vágjuk, olajon lepirítjuk és fűszerezzük szezámolajjal, szója szósszal és ha kell kis sóval.  A tésztát kifőzzük és a szósszal, meg a pirított maggal összekeverjük. Újhagymával díszítjük.

Sólet

Kép
Az előző bejegyzés is bab, de ez ne vezessen félre senkit, nincs minden nap bab. Most adódott egy kis ídő, hogy utólag leírjam a Jutka nénitől kapott receptet. A sólet egyébként kedden volt a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása ünnepén. Éppen azért, hogy a pihenőnapon ne kelljen dolgozni. Naná hogy így is egész nap a konyhában voltam, de kicsit egyszerűbb volt mint amikor szeletelés, klopfolás, panírozás, hagymavágás, krumplipucolás, saláta centrifugálás... Hozzávalók: 80 dkg szárazbab 24 órát áztatva 2 púpozott ek pirospaprika 2 nagy fej hagyma kockára vágva 2 ek liszt 2 kg füstölt hús 1 kg kockára vágott marha kolbász (elhagyható) 20 dkg gersli tálaláshoz személyenként 1 db kemény tojás ízlés szerint lehet még babér levelet és paradicsompürét beletenni nálam még szerepel a kihagyhatatlan La chinata paprika is betétnek adhatunk bármilyen kuglit. Most a tepsiben sütöttt krumplis, tojásos tócsnit választottam. Elkészítés: Minden hozzávalót összekeverün...

Babsaláta

Kép
 Hozzávalók: 2  bögre fehér bab 2  babérlevél 1,5 tk só 1  lilahagyma 1 csomag petrezselyem 6 ek olívaolaj 5 ek citromlé 1 tk  őrölt kömény fél tk cayenne bors salátalevelek díszítéshez Elkészítés: A babot egy éjszakára áztassuk vízbe.  Másnapos a babot edénybe öntjük, és babérlevéllel, hideg vízzel feltesszük főni. Közben a vöröshagymát finomra vágjuk, a petrezselyemzöldet pedig apróra.  Az olajat, citromlevet, őrölt köményt, cayenne borsot és sót összedolgozzuk, majd az egész öntetet a babbal elkeverjük.  Tálalás előtt érdemes 1-2 órát hűtőszekrényben érleljük.

Csicseriborsó leves

Kép
Hozzávalók: 3 fej hagyma 3 db friss paradicsom 1/8 fej édes káposzta 2 ek olívaolaj (a lecsóhoz) 1 db cékla 1 ek olívaolaj (a cékla átsütéséhez) 1 pár kolbász (laktóz mentes) 1/2 kg csicseriborsó áztatva (1 éjen át) 2 sárgarépa 1 fehérrépa 4-5 babérlevél 1 inkább púpozott ek. édes-nemes pirospaprika 1 kis pohár laktóz mentes tejföl (ha nincs érzékeny a háznál, jó a normál is) só, ízvarázs, leveskocka ízlés szerint Elkészítés: Kicsit macerásnak tűnik, mert sok külön edény kell hozzá, de megéri! Minden jóért meg kell szenvedni. Kuktában, sós vagy ízvarázsos vízben (egy liter vízhez 1 ek Ízvarázs) puhára főzzük a csicseriborsót. Bő lében kell feltenni, nehogy odaégjen, Ezért később a zöldségek párolásához nagyon kevés vizet használunk, mert ezt a lét kell a végén a levesbe tenni. Az aprított hagymával, paradicsommal és káposztával, kis olajon egy rendhagyó lecsót készítünk, ami a leves ízalapját és sűrűségét adja majd. Ahogy sülnek a zöldségek,...

Barackos, habos egyensúly tészta

Kép
Hozzávalók:  5 db tojás az 5 tojás súlyának megfelelő  liszt cukor étolaj ...és csipet só ... és margarin a tepsi kenéséhez kevés liszt ...és 9 db jó nagy konzerv fél-barack (őszi) 4 dl növényi (cukrász) tejszín Elkészítés: Kikenem a tepsit margarinnal és megszórom alaposan liszttel, hogy mindenhol fedve legyen. Fontos, mert a végén egyben szeretném kiborítani a sütit. Előkészítem a barackokat. Mindegyiket leszárítom és négybe vágom. Megmérem a tojásokat, majd hozzámérem a lisztet, cukrot, olajat. Felverem az egész tojásokat és hozzáadom a cukrot. Közben az olajat nagy keverőtálba teszem és majd hozzáöntöm a felvert cukros tojást. A legvégén öntöm bele a lisztet (keverem a rétes és finom lisztet) és továbbra is a habverővel dolgozom össze. Már a csipet só is benne van. A masszát beleöntöm a tepsibe, ráhelyezem a barack szeleteket és előmelegített sütőben közepes lángon addig sütöm míg kicsit barnul a tészta. Tűpróbát is szoktam alkalm...

Kis ványadt őszirózsa

Kép
Hát mégiscsak kinyílt éppen november 10-re. B. E. születésnapjára.

Tészta (liszt) nélküli pizza

Kép
Hozzávalók (egy 36 x 42 -es tepsihez): 1 karfiol 3 tojás 1 evőkanál pizzafűszer só pizzaszósz (paradicsomos zöldséges) feltét (amilyen tetszik) sajt (minél több, annál jobb) részletesen lásd az elkészítésnél Elkészítés: A trükkös "pizzatésztát úgy csináljuk, hogy aprító-darálóval porrá zúzzuk a nyers karfiolt, majd egy lapos üvegtálban - négy részletben - elterítve 5-6 percig mikrózzuk, Így párolódik és vizet ereszt. Ezután a karfiolt konyharuhába borítjuk és ahogy a túrót szokták lecsöpögtetjük. Persze nyomkodással rá kell segíteni mert a karfiol könnyű és nem nyomja a saját vizét mint a túró - meg aztán sietünk is hogy elkészüljön a vacsora. Amint maximálisan víztelenítettük a karfiolt, hozzákeverjük a tojásokat. Természetesen ekkor már nem meleg a karfiol-liszt. Kicsit sózzuk és a pizzafűszert is belekeverjük. (Lehet még zúzott fokhagymát is.) A tepsiben egyenletesen (jó vékony lesz) szétterítjük és 10-15 percig sütjük, amíg jó száraz lesz a teteje. Jö...

Ribizlis álom

Kép
Hozzávalók: A krémhez 250 g mascarpone 200 ml natúr joghurt 100 g tejföl 20 dkg porcukor 500 ml habtejszín 2 citromból nyert citromhéj 5 citromból nyert citromlé 20 g zselatin A tetejére 8 db borsmentalevél 10 dkg piros ribizli (de lehet málna is) 1 közepes db lime (de lehet citrom is) Elkészítés:   Az alap Diódarálón ledaráljuk a zabkekszet, majd a lágy vajjal összekeverjük, és egy kerek tortaformába lenyomkodjuk, és betesszük a hűtőbe.   A krém Habosra keverjük a mascarponét, a joghurtot és a tejfölt a porcukorral és 2 citrom héjával együtt, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt is. 4-5 citrom levét kicsavarjuk, majd egy kis lábasban elvegyítjük benne a zselatint. Kis lángon feloldjuk, majd langyosra hűtjük. Kevéske krémet adunk hozzá, simára keverjük, majd habverő segítségével elvegyítjük a többi krémmel. A kész krémet beleöntjük a tortaformában lévő alapra, elegyengetjük, díszítjük. Legalább 2 órát hűtőben ...