Csicseriborsó leves




Hozzávalók:
  • 3 fej hagyma
  • 3 db friss paradicsom
  • 1/8 fej édes káposzta
  • 2 ek olívaolaj (a lecsóhoz)
  • 1 db cékla
  • 1 ek olívaolaj (a cékla átsütéséhez)
  • 1 pár kolbász (laktóz mentes)
  • 1/2 kg csicseriborsó áztatva (1 éjen át)
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 4-5 babérlevél
  • 1 inkább púpozott ek. édes-nemes pirospaprika
  • 1 kis pohár laktóz mentes tejföl (ha nincs érzékeny a háznál, jó a normál is)
  • só, ízvarázs, leveskocka ízlés szerint

Elkészítés:

Kicsit macerásnak tűnik, mert sok külön edény kell hozzá, de megéri! Minden jóért meg kell szenvedni.

  • Kuktában, sós vagy ízvarázsos vízben (egy liter vízhez 1 ek Ízvarázs) puhára főzzük a csicseriborsót. Bő lében kell feltenni, nehogy odaégjen, Ezért később a zöldségek párolásához nagyon kevés vizet használunk, mert ezt a lét kell a végén a levesbe tenni.
  • Az aprított hagymával, paradicsommal és káposztával, kis olajon egy rendhagyó lecsót készítünk, ami a leves ízalapját és sűrűségét adja majd. Ahogy sülnek a zöldségek, csak kevés vizet adjunk hozzá, amikor muszáj. Ízesítsük (só, Ízvarázs, stb.). A végén annyira legyen vizes, hogy jól turmixolható legyen. Megturmixoljuk ezt a tejföllel együtt és félretesszük.
  • Közben feltesszük a karikára vágott leveszöldséget, pirospaprikát és babért annyi vízzel, ami ellepi. Puhára főzzük, de nem főzzük szét!
  • Serpenyőben olajon megsütjük a céklát, amit hámozás után gyufa formájú csíkokra vágtunk.Ezt hozzáadjuk a többi leveszöldséghez és együtt főzzük.A visszamaradó olajban most a kolbászkarikákat sütjük enyhén át.
  • Végül mindent összevegyítünk, és kész!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló