Csicseriborsó leves
Hozzávalók:
- 3 fej hagyma
- 3 db friss paradicsom
- 1/8 fej édes káposzta
- 2 ek olívaolaj (a lecsóhoz)
- 1 db cékla
- 1 ek olívaolaj (a cékla átsütéséhez)
- 1 pár kolbász (laktóz mentes)
- 1/2 kg csicseriborsó áztatva (1 éjen át)
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 4-5 babérlevél
- 1 inkább púpozott ek. édes-nemes pirospaprika
- 1 kis pohár laktóz mentes tejföl (ha nincs érzékeny a háznál, jó a normál is)
- só, ízvarázs, leveskocka ízlés szerint
Elkészítés:
Kicsit macerásnak tűnik, mert sok külön edény kell hozzá, de megéri! Minden jóért meg kell szenvedni.
- Kuktában, sós vagy ízvarázsos vízben (egy liter vízhez 1 ek Ízvarázs) puhára főzzük a csicseriborsót. Bő lében kell feltenni, nehogy odaégjen, Ezért később a zöldségek párolásához nagyon kevés vizet használunk, mert ezt a lét kell a végén a levesbe tenni.
- Az aprított hagymával, paradicsommal és káposztával, kis olajon egy rendhagyó lecsót készítünk, ami a leves ízalapját és sűrűségét adja majd. Ahogy sülnek a zöldségek, csak kevés vizet adjunk hozzá, amikor muszáj. Ízesítsük (só, Ízvarázs, stb.). A végén annyira legyen vizes, hogy jól turmixolható legyen. Megturmixoljuk ezt a tejföllel együtt és félretesszük.
- Közben feltesszük a karikára vágott leveszöldséget, pirospaprikát és babért annyi vízzel, ami ellepi. Puhára főzzük, de nem főzzük szét!
- Serpenyőben olajon megsütjük a céklát, amit hámozás után gyufa formájú csíkokra vágtunk.Ezt hozzáadjuk a többi leveszöldséghez és együtt főzzük.A visszamaradó olajban most a kolbászkarikákat sütjük enyhén át.
- Végül mindent összevegyítünk, és kész!