Krumplis kolbász
A kolbászkészítés kemény munka, de meg lehet könnyíteni.
Elmész a Metroba, kiválasztasz 10 kg friss, szép lapockát és ott helyben ledaráltatod. Persze máshogy is beszerezheted a húst, de előnyös, ha nem otthon kell megdarálni, a nappaliban. Ok. ezzel még nem vagyunk túl minden nehézségen, kell neked egy ember valahol az agglomerációban, akinek füstölője van a kertben és vállal is bérfüstölést. A töltés nagy szakértelmet és fizikai erőt kíván, ezért azt is egy füst alatt megrendeljük tőle. Egyszer megpróbáltuk a nappaliban. Nem éri meg.
Most először készítünk krumplis kolbászt mintegy nosztalgiából. Kétyen, ahol felnőttem így csinálták a svábok, akik mint kollektív bűnösök, valahogy ott maradtak a kitelepítés ellenére. A bukovinai székelyek, kiket a helyükre hoztaak, szerencsére eltanulták tőlük. Így én Regina néninél kóstolgattam a krumplis kolbászt, ő a szomszédunk volt és székely.
Hozzávalók (a fent említett hús feléről beszélünk. mert a többi hagyományos kolbász lett):
4600 g darált lapocka
1200 g áttört, héjában főtt burgonya
3 evőkanál só (inkább púpozott)
6 evőkanál paprika
1fej fokhagyma
15 g őrölt kömény
1,5 evőkanál durvára őrölt bors
Csendélet krumplinyomóval |
Ennyit még elbír a nappali.
A konyhánk egy személyes és egy is csak lapjával fér el.
Megjegyzések