Bejegyzések

Hideg tészta 2

Kép
Hozzávalók (4-6 főre): 1/2 kg penne vagy más rövid tészta 2 db nagy mozzarella golyóbis 10 dkg zöld vagy fekete olajbogyó 1 pár debreceni 10 dkg hártya vékony sonka (lehetőleg szárított és nem füstölt) olíva olaj bőven só 1 csokor friss bazsalikom 1/2 kg koktélparadicsom Elkészítés: A mozzarellát kockára, az olívát és a paradicsomot félbe vágd. A tésztát főzd ki.. A sonkát hajszál vékonyan szeld és a Debrecenit kisütés után szeleteld, szintén vékonyan. Mindent keverj össze és a végén szórd meg aprított, friss bazsalikommal. Locsold bőven olívaolajjal.

Halas tészta a Mangiar Sano-ból

Kép
Hozzávalók 10 főre: 1 kg rövid tészta 1/2 - 1 dl olívaolaj a tésztához 4 ek olívaolaj (a szószhoz) 1 kis doboz szardella filé 5 dkg vaj 2 dl tejszín 1-2 dl tej őrölt fekete bors 1 csokor petrezselyem 4-5 gerezd fokhagyma 1/2 kg friss paradicsom 4 tojás sárgája 4 db mozzarella gömb Elkészítés: A filét olajban megsütjük, ráontjuk a tejet, beledobjuk a vajat és enyhén borsozzuk. Ha már krémes állagú, hozzáadjuk a tejszínt is. Sózzuk ha kell, de ez függ a haltól ami lehet nagyon sós. Közben meghámozzuk a paradicsomot és feltesszük a tészta vizét is. Apróra vágjuk a petrezselymet és megpucoljuk a fokhagymát. Kockára vágjuk a mozzarella sajtot. Amikor felforrta a szósz és már a tésztát is leszűrtük, adjuk a szószhoz a kockára vágott nyers paradicsomot, a petrezselymet és belenyomjuk a fokhagymát. Ekkor tegyük bele a kockára vágott mozzarellát. A legvégén, mielőtt a forró tésztával összekeverjük, beleontjuk a 4 tojás sárgáját habosra (világosra) felverve.

Lusta asszony pecsenyéje karajból, sajttal

Kép
A karaj szeleteket klopfolás nélkül besózom és bő olajban átsütöm a szeletek mindkét oldalát. Egy bögrében ízvarázst, tejfolt és vizet keverek ki. Ezzel leöntöm a húst, hogy csaknem ellepje a szaft. Így párolom fedő alatt amíg a karaj vaj puha lesz. Akkor parmezán sajttal megszórom. Egy lábost használok amiben a húsok 2-3 rétegben is lehetnek. Tálalásig fedővel, sütőben tartom melegen (50-100 fokon)

FRANCIA KÁPOSZTA

Kép
Nagy, laza fej káposztának a törzsét kivágjuk és sós vízben egészen puhára főzzük. Ha megfőtt, szitára tesszük és levét lecsurgatjuk. Ezalatt személyenként 6 dkg apró kockára vágott húst hagymás zsíron puhára párolunk, úgy mint a pörköltet, de paprika nélkül. Egy másik lábasban személyenként 4 dkg rizst készítünk, a körítéshez hasonlóan. (A rizst szárazon, jól megtöröljük és forró zsírban pár percig keverjük, azután annyi vizet töltünk rá. hogy éppen ellepje. Megsózzuk és kéverés nélkül, fedő alatt sütőben pároljuk, amíg a leve teljesen elfő és a rizs megpuhul. Így minden szem különválik és nem lesz pempős.) Ha mindkettővel elkészültünk, a húst darálón ledaráljuk, ugyancsak a rizs kétharmad részét is. Azután összevegyítjük a ledarált húst és a rizst, az egyharmad szemes rizzsel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, teszünk bele egy kevés mustárt, egy darabka vajat, reszelt sajtot, tejfölt és egy-két nyers tojást. A megfőtt káposztát leveleire bontjuk és levelenként megtöltjük úgy, mi...

Csirkemáj, úgy elkészítve mint ha libamáj lenne

Kép
Nem lesz olyan mint a libamáj, de majdnem! A képen látható esetben disznózsír került rá, de persze ideális a libazsír vagy kacsazsír. Csirkezsírt is készíthetünk úgy, hogy csirkecombok bőrét sütés előtt lenyúzzuk, finom töpörtyűt sütünk, és ütöttünk 3 legyet egy csapásra. 1. diétázó kedves rokonnak bőr nélkül adtuk a csirkecombot 2. a pákosztos ifjú felfalta a töpörtyűt  3. a csirkemájhoz nyertünk csirkezsírt Ezek után hogyan készítjük el a csirkemájat? Kiss lábosban tegyük fel a májat főni, annyi vízben, ami félig vagy kicsit jobban, de nem teljesen elfedi. 12-15 percig (forrástól számítva) így főzzük, majd szűrjük le. A levét nyugodtan öntsük a lefolyóba.  Szépen rendezzük el egy tálban és szórjuk meg Ízvarázzsal. Ha nincs megteszi a só is, de csak kevéssé sózzuk! Ezután forró zsírral öntsük le úgy, hogy a zsír lehetőleg ellepje. Ha kis mennyiséget készítünk, ami hamar el fogy, akkor nem fontos hogy betakarja a zsír a májat,...

Tortellini házilag

Kép
A tészta: 60 dkg finomliszt 6-7 tojás (mérettől függően) Semmi más nem kell bele. Só sem, mert attól megzöldülhet a tészta. Általában a főzővízbe teszünk jó sok sót (3 literenként egy evőkanál), de most még azt is mértékkel, mert a töltelék elég sós lesz. A töltelék: 15 dkg főtt spenót 15 dkg pépesre darált házi sonka 5 dkg darált mozzarella 1 evőkanál reszelt parmezán Ezeket jól keverjük össze és ha túl száraznak találjuk - ha nem áll össze kézzel formázható péppé - tehetünk hozzá pár cseppet a spenót főzőlevéből, vagy tejszínt. Kivágás és töltés: A kinyújtott tésztából 5 cm átmérőjű korongokat vágjunk pogácsaszaggatóval és borsónyi gömböket tegyünk a töltelékből minden korongra. Ezután hajtsuk félbe, széleit jól nyomjuk össze. Lisztes ne legyen a tészta mert akkor nem ragad. A félbehajtott töltött  tésztát tekerjük a mutatóujjunkra, jól nyomjuk össze a két csücskét és ahogy lerakjuk pödörjük vissza a domború (kendőcsücsökszerű) részt. Sós vízbe f...

Alma slafrokban

Kép
Kapitán Mária 1 kg nagy, savanykás·almát meghámozunk és keresztben ½ cm vastag karikára vágjuk, a magházat kivágva, meghintjük 2 dkg cukorral. 20 dkg liszt, 3 dkg cukor, kevés só, l tojás és kevés tej hozzáadásával, sűrű palacsinta tésztát keverünk. A palacsinta tésztába mártjuk az előkészített almát és egyenkint 15 dkg forró zsírban, nem túl gyorsan kisütjük, hogy az alma is megpuhuljon, porcukrot adunk hozzá.

Göngyölt dagadó (vagy malackaraj)

Kép
Ezt a receptet holnap dagadóból fogom elkészíteni. Sertéshúsok neve és helye a testben:  1. hosszú karaj, 2. rövid karaj, 3. comb, 4. tarja, 5. lapocka,  6. oldalas, 7. dagadó , 8. fejhús, 9. toka, 10. csülök, 11. farok

Burgonyás-tepertős pogácsa

Kép
A recept Limarától Hozzávalók: 60 dkg liszt 1 csapott ek. só 12 dkg vaj (vagy margarin) 3 közepes főtt burgonya (20-25 dkg) 1 tojás kb. 2 dl tejföl 1 dl tej 1 tk. cukor 3 dkg élesztő 30 dkg tepertő A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, félreteszem. A lisztet egy nagyobb tálba mérem, elkeverem benne a sót, hozzáadom a kis darabokra vágott vajat. Elmorzsolom. Közepébe mélyedést készítek, ide teszem az áttört burgonyát, tojást, tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összeállítom a tésztát, majd kiteszem a deszkára és átgyúrom. Nem szabad túl keménynek lennie, de ne is legyen ragacsos. Letakarom a tállal, hagyom kb. 30 percig pihenni. Ezalatt ledarálom vagy késes robotgéppel krémesre keverem a tepertőt. A kissé megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a tepertőkrém egy részével, majd hajtogatom. A tésztát gondolatban három részre osztom hosszában. A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a baloldali részt....

Egyben sült lapocka édeskömény maggal fűszerezve

Kép
Hozzávalók: 1 kg lapocka 1 ek Ízvarázs 1 tk fehér bors 1 tk édeskömény mag kevés olaj Elkészítés: A húst az olajjal és a fűszerekkel bedörzsöljük és egy fedeles jénai tálban először a legnagyobb hőmérsékleten, majd csökkentve azt, 3-4 órán keresztül sütjük. Közben egyszer megfordíthatjuk a húst és ha a megadott idő előtt jó puha akkor kész is lehet. Szeleteljük és tetszés szerinti körettel tálaljuk.  Ma én egy csicseriborsós Hoppin' John -t készítettem hozzá. Zöldpaprikával díszítettem és jégsalátával "üdítettem".

Pizza élesztő nélkül, omlós tésztából

Kép
Úgy kezdődött hogy a pizzatésztám kissé lágy lett. Túl sok vizet adtam hozzá. Nehéz volt nyújtani mert minduntalan összeugrott. Azért valamennyire sikerült, de kisebbek lettek a pizzák mint máskor. Így az utolsó pillanatban gondoltam összedobok még valami tésztát, mert volt maradék a feltétből.  Mostanában elkezdtem kekszet gyártani mint előző bejegyzéseimből látszik is és így adódott hogy a keksztésztát vettem alapul. csak a cukrot hagytam ki és persze megsóztam kicsit. Hozzávalók: 30 dkg liszt 1 teáskanál só 2 púpozott evőkanál zsír 1/2 marék reszelt parmezán (elhagyható) annyi tejföl, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk Ennyi az egész. Érdemes egy órát pihentetni - ha van idő. Jó vékonyra kell nyújtani. Bármilyen feltét jöhet rá. Ha nem pakoljuk meg nagyon gazdagon vagy csak sajtot teszünk rá, akkor is finom. Kifejezetten jó a maradék feltétekhez. 

Pilóta keksz

Kép
Megcsinálom a kekszet E SZERINT A RECEPT SZERINT (kattints a nagy nyomtatott betűkre!). Két adagot készítek és az egyikhez még hozzáadok egy jó púpos evőkanál holland kakaót (Szerencsi is jó, de abból még fél kanál). Nagyon fontos tapasztalat: ne addig süssük míg kap egy kis színt hanem csak 8-9 percig! Amikor kivesszük, a fehér úgy fog tűnni hogy sületlen, de nem baj - máskülönben túl kemény és ez a krém nem fogja megpuhítani. Ha töltetlen kekszet készítünk és ropogósan szeretik, lehet kicsit tovább sütni. Ha elkészültek a különböző színű kekszek megtöltöm az alábbi krémmel. Hozzávalók: 20 dkg vaj 4 ek porcukor 3 ek kakaó 1 cs vaniliás cukor 2 ek nutella  A habverő dagasztó betétjével könnyen összekeverhetjük. A képen a "d)"

Házi keksz

Kép
Hozzávalók: 30 dkg liszt  7 dkg vaj vagy zsír  10 dkg cukor  ½ vanília por  1 késhegy  szódabikarbóna   1 egész tojás  kevés tej Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrunk Jói gyúrható tészta keménységű legyen! Kidolgozzuk és 1/4 cm vastagságúra kinyújtjuk. Meg-szurkáljuk, és keksz szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőlapra téve, sütőben világos barnára sütjük.  Amint a képen is látható a motorizált olasz tésztagépemmel nyújtottam ki. BABAPISKÓTA

Borított gyümölcstorta sütőpor nélkül

Kép
Eredeti recept sütőporral és csak almával megy,  de utóbb éreztem a sütőpor ízét  és az borzasztó.  Kipróbáltam anélkül.  Igaz, plusz egy tojással. Hozzávalók: 3 alma 2 kivi 1 marék mazsola 2 evőkanál lekvár 2-3 evőkanál kristálycukor 4 tojás 1 bögre porcukor 1 bögre rétesliszt 1,5 dl étolaj 2,5-3 dl habtejszín  3 evőkanál porcukor Elkészítés: A gyümölcsöt meghámozzuk és szeleteljük, majd egy kerek jénai tortaformában egyenletesen szétterítjük. Megszórjuk cukorral, mazsolával és lekvárcseppekkel. Sütőbe toljuk és addig sütjük amíg saját levében nem rotyog. Amikor ez már majdnem kész, összekeverjük a tésztát. Tojás, cukor, liszt, olaj sorrendben. Kivesszük a forró gyümölcsöt a sütőből és ráöntjük a tésztát. Vissza a sütőbe és 150 fokon enyhe barnulásig sütjük. Belsejét tűpróbával ellenőrizzük. Amikor kész kiborítjuk és kihűtjük. Tálalás előtt tejszínhabbal kenjük meg vastagon a tetejét. A kiborítás nem lesz neh...

Nagytakarítás - örömünnep

Kép
Ne tudd meg mit csinálok! Egy pohár pezsgővel a kezemben hunyorítva méregetem a különbséget a már megtisztított és a még érintetlen ablak között. Ebben az évben még nem ittam pezsgőt. Takarítás közben felbukkan emlékeimben egy vicces reggeli párbeszéd: J   :  - Meleg tej nincs? Én :  - Jézus! A mikróban. T  :  - Mit keres Jézus a Mikróban? Én :  - Nem tudtad hogy Jézus mindenhol ott van? Megmondjam miért voltam ennyire schlagfertig ? Mert Jirí Langer Kilenc kapu (azaz A Haszidok titkai) c. könyvét olvasom már két hete és kezdek én is hasziddá válni, de az nem baj, mert azt írja hogy semmi különös nincs abban ha egy keresztény haszid. Miért nem tudtam én ezt eddig? Bevallom még takarítás közben is olvasom kicsit. Nem is lehet egyszerre sokat mert nagyon tömény. Ilyeneket olvasok például (nem szó szerint idézem): Az egyik rebe olyan szent, hogy ugyanúgy tudja áldani az Urat a rossz dolgokért mint a jókért. Megkérdezik a másik rebét hogy ...

50 ebéd

Kép
Í RTA : K APITÁN  M ÁRIA M. K IR . G AZD . T ANÁRNŐ VI. K IADÁS 1938. Háziasszony dolgos keze Nemzetünknek megmentője Minden jog fenntartva. Utánnyomás tilos. AZ EBÉDEK ADAGOLÁSA 6 SZEMÉLYRE SZÓL.  Tartalomjegyzék 1. Ebéd Paradicsom Leves Pirított Zsemlyekockával Bajor Rostélyos Vegyes Salátával Ördög Pirula 2. Ebéd Karalábé Leves Rizottó Céklával Tepertős Pogácsa.  3. Ebéd Borsó Püré Leves Gyűszű Tésztával Berakott Kel, Tojás Rudacskával Almás Pite  4. Ebéd Tüdős Táska Leves Töltött Paradicsom Túrós lepény.  5. Ebéd Zöldség Leves Szalonnás Borjútekercs, Burgonyapüré És Paraj Főzelékkel Csokoládé Szelet. 6. Ebéd Csirkeaprólék Leves Töltött Csirke·Burgonyával És Sárgarépa Fözelékkel Rizsfelfújt Borsodóval  7. Ebéd Májpüré Leves Töltött Felsál Saláta Főzelékkel Hájas Tészta.  8. Ebéd Paradicsom Le...