FRANCIA KÁPOSZTA



Nagy, laza fej káposztának a törzsét kivágjuk és sós vízben egészen puhára főzzük. Ha megfőtt, szitára tesszük és levét lecsurgatjuk. Ezalatt személyenként 6 dkg apró kockára vágott húst hagymás zsíron puhára párolunk, úgy mint a pörköltet, de paprika nélkül. Egy másik lábasban személyenként 4 dkg rizst készítünk, a körítéshez hasonlóan. (A rizst szárazon, jól megtöröljük és forró zsírban pár percig keverjük, azután annyi vizet töltünk rá. hogy éppen ellepje. Megsózzuk és kéverés nélkül, fedő alatt sütőben pároljuk, amíg a leve teljesen elfő és a rizs megpuhul. Így minden szem különválik és nem lesz pempős.) Ha mindkettővel elkészültünk, a húst darálón ledaráljuk, ugyancsak a rizs kétharmad részét is. Azután összevegyítjük a ledarált húst és a rizst, az egyharmad szemes rizzsel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, teszünk bele egy kevés mustárt, egy darabka vajat, reszelt sajtot, tejfölt és egy-két nyers tojást. A megfőtt káposztát leveleire bontjuk és levelenként megtöltjük úgy, mint a rendes töltött káposztát szoktuk. (Egy levelet széjjel terítünk, közepébe teszünk egy evőkanálnyit a töltelékből, összegöngyöljük és két végét benyomkodjuk.) Kizsírozott tűzálló tálba rakjuk, szorosan egymás mellé, majd lenyomkodjuk, mert ezáltal tégla alakú darabokat kapunk. Azután az egészet sűrű tejföllel leöntjük, reszelt sajttal vastagon behintjük, vaj darabkákkal beszórjuk és sütőben világos pirosra sütjük.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló