Tortellini házilag


A tészta:

60 dkg finomliszt
6-7 tojás (mérettől függően)

Semmi más nem kell bele. Só sem, mert attól megzöldülhet a tészta. Általában a főzővízbe teszünk jó sok sót (3 literenként egy evőkanál), de most még azt is mértékkel, mert a töltelék elég sós lesz.


A töltelék:

15 dkg főtt spenót
15 dkg pépesre darált házi sonka
5 dkg darált mozzarella
1 evőkanál reszelt parmezán

Ezeket jól keverjük össze és ha túl száraznak találjuk - ha nem áll össze kézzel formázható péppé - tehetünk hozzá pár cseppet a spenót főzőlevéből, vagy tejszínt.


Kivágás és töltés:

A kinyújtott tésztából 5 cm átmérőjű korongokat vágjunk pogácsaszaggatóval és borsónyi gömböket tegyünk a töltelékből minden korongra. Ezután hajtsuk félbe, széleit jól nyomjuk össze. Lisztes ne legyen a tészta mert akkor nem ragad. A félbehajtott töltött  tésztát tekerjük a mutatóujjunkra, jól nyomjuk össze a két csücskét és ahogy lerakjuk pödörjük vissza a domború (kendőcsücsökszerű) részt.

Sós vízbe főzzük ki úgy mint a nokedlit. amint feljött a víz színére, szűrőkanállal vegyük ki a vízből. Sajtszósszal és reszelt sajttal tálaljuk!

Ha konyhánk elég jól van gépesítve, akkor nem lesz nagy munka. Igaz, időigényes, de nem túl fárasztó. A tésztát készíthetjük a kenyérsütőgép dagasztóprogramjával. A programot nem szabad végigvinni, csak addig míg gömbbé összeállt a tészta. Ezután még néhány órára tegyük hűtőszekrénybe. Ha van tésztagépünk - "nopláne" motorral - akkor még a  nyújtás sem okoz gondot.

Tésztagép



Kenyérsütő






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló