Bejegyzések

Csokis gyümölcstorta

Kép
Egy csokis-bögrés, vegyes fagyasztott gyünölccsel és tejszínhabbal. A tészta így készül: 1 bögre cukor, egy bögre liszt minusz 3 evőkanál, amit 3 evőkanál holland kakaóval pótolunk, 1/2 bögre olaj, 5 ojás, 1 csipet só. ezeket habverővel összekeverjük. Sorrend: tojás, cukor. olaj, só, liszt. A gyúmölcsöt serpenyőbe tesszük, vajjal és cukorral és kicsit összesütjük, majd a tortán egyenletesen elosztjuk. Végül tejszínhabbal bevonjuk a tetejét.

Óvári tojás Quiche-ben

Kép
Később majd leírom, hogy mi az óvári tojás és mi a Quiche. Addíg lehet következtetni a fotókból. Ami nem látszik, alul a kisütött bacon és az Óvári sajt. Majdnem 4 hónapja tettem ezt az ígéretet (hogy leírom a részleteket). Most május 10-et írunk. Akkor hát folytatom. A tészta 20 dkg liszt 10 dkg vaj 1-2 evőknál víz só Ezt összegyúrjuk, kis időre hűtőbe tesszük, majd kinyújtva kis korongokat formálunk, amivel a muffinsütőt kibéleljük. Most elősütjük, de úgy hogy egy fél szelet bacon szalonnát helyezünk mindegyikre A töltelék mindegyiken egy szelet úvárisajt, egy nyers tojás, kevés mustár és egy kiskanál tejföl lesz, amit akkor teszünk bele - ebben a sorrendben -, amikor félig sült és így visszatoljuk a 180 fokos sütőbe. Készen van, ha a tojás fehérje már nem átlátszó.  - 

Aszalt paradicsom dióval

Kép
Az olajban eltett aszalt paradicsomot csíkokra vágtam, a dióbelet pedig kissebb, mondjuk borsónyi darabokra. Összekeverve ez már így jó, de lehet fokozni. tettem bele eg kis aprítptt és fagyasztott friss bazslikomot, fokhagymát és reszelt parmezánt. Lehet enni magába. Totál paleo, ízletes és nem hízlal! Megszórhatunk vele minden olaszos fogást vagy salátát. Megdarálva, tejszínnel vagy paradicsolével higítva tökéletes téssztaszósz is készülhet belőle.

Polenta azaz puliszka

Kép
Köretnek készült egy különleges lecsós csirkéhez. Sajna a csirkéről nem készült kép, de el tudjuk képzelni. Megint haladóknak írom, nem részletezem. Sietek, mert főznöm kell. 250 gramm kukorica darából 1 liter vízzel készítünk egy puliszkát. Ízvarázst használtam a forralt vízhez, mert azt tudom, hogy egy liter vízhez egy evő kanál kell belőle. A só megbízhatatlan. Előző este megcsináltam.hogy formába öntve kihűtsem. Másnap mint a torta lapot felvágtam és a formába úgy raktam vissza hogy alulra paradicsom passata-t tettem, majd puliszka lapot, amire többféle sajtot rétegeztem vékonyan szeletelve, majd megint puliszka és a végén paradicsom, a legtetején durvára reszel parmezán sajt. Legalább háromféle sajt kel a parmezánon kívül. Mozzarella, Camembert és valami kemény sajt.

Rakott kelkáposzta

Kép
Mindössze abban különbözik egy hagyományos rakott keltől, hogy a középső réteg tejfölbe egész tojásokat keverek, bőven és reszelt sajttal jól megszórom középen, majd a lezáró tejfölös réteget megint. Készült diétás és laktózmentes változat. A laktóz mentest nem kell magyarázni, csak be kell szerezni laktóz mentes tejfölt. A diétásban több a tojás, rizs csak mutatóban pár szem, ráadásul barna rizs. A maradék reggelire: A laktóz entes:

Calzone

Kép
Ha péntek, akkor pizza, ha a kétszáznegyvenedik pizzádat csinálod (kiszámoltam), akkor bármilyen magas szinten van a monotóniatűrés képességed, valamit újítani kell. Így jött a Calzone. Jött és győzött. Nem més mint a pizzatészta apró golyókra osztása, majd kinyújtás után töltés, lezásrás és sajttal megszórás. Irányadó mérték: 1 kg lisztből, 650 g vízzel és a többi hozzávalóval (ami a tésztát illeti) 54 db calzone készül. Szóval jó vékonyra van kinyújtva. A töltelék is ey az egyben a pizzafeltét. Előszeretettel csinálom darált marhahússal, mert az  pizzán egyébként kiszáradhat.

Citromos süti, vanilia és kókusz fagylalttal tálalva

Kép
A felgyülemlett tojásfehérjék felhasználása érdekében készült, de osztatlan megelégedésre szolgált. Hozzávalók: 210 g tojásfehérje vagy 6 tojás fehérje 180 g cukor (porcukrot használtam) 120 g rétesliszt 2  citrom kis vaj és még liszt a forma kenéséhez, lisztezéséhez Elkészítés: A sütőformát kivajazzuk és lisztezzük. A tojásból kemény habot verünk. Beletesszük a citromot és a cukrot. Bocsánat, pontosabban a citromok lereszelt háját és mindkettő levét is. Végül a lisztet adjuk hozzá könnyed keverő mozdulatokkal. Néha nem is a  kanalat forgatjuk, hanem a tálat. Formába öntjükbés 160 fokon aranybarnára sütjük. A teteje lesz barna, de a belseje hófehér. Az ebéd Gallo Pinto volt, ami egy sűrű babgulyás rengeteg hússal és rizzsel. Egyfogásos ebéd, ami után csak gyümölcs és édesség van. A Gallo Pintot-t em írom le, mert azt nem lehet csak úgy megtanulni. Meg kell keresni az interneten eredeti spanyolnyelvű recepteket, átküldeni a Google fordíton, - nem bonyo...

Karfiol saláta és tejfölös gomba

Kép
Olasz recept. A rózsáira szedett karfiolt (itt pagodakarfiollal vegyesen) lobogó sós vízbe dobva maximum 10 percig főzzük, majd leszűrjük és kihűtjük. Egy kis fej karfiolhoz veszünk egy szardíniát, vagy tonhalkonzervet, fél reszelt hagmát egy marék kapribogyót, 3 evőkanál olajat  és ugyanennyi fehérborecetet és kevés őrölt borsot. A tejfölösgomba egy lengyel recept, megtalálható a fenti salátával együtt, Bence Vera Gasztronómiai utazás című könyvében. 1972-es kiadás, 16 forint volt az ára. Az eredeti recepthez képest diétásan liszt és tej nélkül készítettem. Nem kell más mint a gomba, negyedekre vágva, vaj, tejföl és fűszerek ízlés szerint.

Felhős rántotta

Kép
Vagyis nagyobb fehér foltok vannak benne. Szép, és van akinek jobban is ízlik így. Titka mindössze az, hogy a tojást nem keverjük el egészen. Amikor a serpenyőbe öntjük, a sárgáinak legalább a fele legyen még egyben. A sütés vége felé persze már kipukkadhatnak. Így gyorsabban is elkészülünk, mert nem kell a tojást igazán felverni és sokan szeretik a rántottát lágyan, ellenben nem szeretik a fehérjét nyersen.  Ez esetben előbb sül meg a fehérje és nem lesz túl kemény a sárgája.

Paella

Kép
Hozzávalók 30 főre (20 felnőtt és 7 gyerek elpusztította): Egy igazi paellasütő. Hatalmas, széles, lapos. Szerintem ilyen kellene egy jó pörkölhöz is, hogy tényleg pörkölt legyen, ne párolt hús. 2-3 piros kaliforniai paprika hosszú csíkokra vágva. Ezt most csak megsütjük, de félre rakjuk, mert szerepe a végén lesz, mint díszítés. Éppen ezért, lehet akár sárga is, vagy vegyesen piros, sárga, zöld. A Paella legyen olyan mint egy díszes templomi üvegablak! Olyan is lesz. Láthajuk, hogy só kell még és olaj. Sóval körbeszórjuk a tálat, mert ez segít, hogy ne égjen meg az olaj. Négy gerezd fokhagma, vagy ízlés szerint kicsit több. És íme a sült paprikát eltávolítjuk egy időre. Két egész csirke Egy spéci keverőlapát fémből, hosszú nyéllel 1 kg oldalas csont nélkül Jó társaság Valami különleges ízt adó hús. Lehet nyúl, vagy liba - ez esetben kacsanyak. Keverjük rendületlenül 1 kg zöld hüvelyű, vágott zöldbab 5 f...

Krumplis kolbász

Kép
A kolbászkészítés kemény munka, de meg lehet könnyíteni. Elmész a Metroba, kiválasztasz 10 kg friss, szép lapockát és ott helyben ledaráltatod. Persze máshogy is beszerezheted a húst, de előnyös, ha nem otthon kell megdarálni, a nappaliban. Ok. ezzel még nem vagyunk túl minden nehézségen, kell neked egy ember valahol az agglomerációban, akinek füstölője van a kertben és vállal is bérfüstölést. A töltés nagy szakértelmet és fizikai erőt kíván, ezért azt is egy füst alatt megrendeljük tőle. Egyszer megpróbáltuk a nappaliban. Nem éri meg. Most először készítünk krumplis kolbászt mintegy nosztalgiából. Kétyen, ahol felnőttem így csinálták a svábok, akik mint kollektív bűnösök, valahogy ott maradtak a kitelepítés ellenére. A bukovinai székelyek, kiket a helyükre hoztaak, szerencsére eltanulták tőlük. Így én Regina néninél kóstolgattam a krumplis kolbászt, ő a szomszédunk volt és székely. Hozzávalók (a fent említett hús feléről beszélünk. mert a többi hagyományos ko...

A jégkrém-torta

Kép
Maradványa... Nem más mint egy habkönnyű piskóta a legjobb minőségű jégkrémmel megtöltve. Ez esetben kicsit csokis a piskóta, a fagyik: vanilia, csoki, eper. Az ízfokozás kedvéért az eperre kentem egy kis áfonyalekvárt is. Végül az egész lezárva közönséges tejszínhabbal. Nagy előnye, hogy a fagyasztóban sokáig tartható, tehát egy ünnepi menü fáradtságos elkészítése előtt akár napokkal is megcsinálhatjuk.

Csirkemell fasirtba göngyölve

Kép
Tegnap a pizzasütés közben elökészítettem a vasárnapi mustáros tarját, ma pedig mialatt ezt a húst sütöttem, összedobtam egy jégkrém tortát szintén vasárnapra, születésnapra. Holnap jönnek a fotók is. Csirkemell fasirtban, zöldségágyon. Elkészítés: Begyúrod a kedvenc fasirtodat, kicsit kinyújtod mint a tésztát és belegöngyölöd a füszerezett csirkemellet. Zöldségágyon sütöd fedő nélkül 160-180 afokon, lassan.

Campari torta

Kép
Hozzávalók: - zselés, túrós, gyümölcsös, alkoholos habhoz 1 csomag Horváth Rozi zselatin (vegetáriánusok keressenek almapektint) 1 grapefruit vagy 2 narancs 1 pohár joghurt 20 dkg friss sajt, ricotta vagy édes krémtúró 1,5 dl tejszín felverve 1 dl narancslé 4 evőkanál porcukor 3 dl Campari 10 db babapiskóta - az alaphoz 1 csomag zabkeksz (125 g de elég 100 is) 12 dkg vaj 5 dkg mandula - díszítéshez 1 dl tejszínből hab koktélcseresznye, amiből belülre is tehetünk Elkészítés. Kezdjük az alappal. Megdaráljuk a mandulát és a kekszet, majd összegyúrjuk a vajjal. Egy tortaformát kibélelünk (csak az alját) sütőpapírral és a masszát egyenletesen elterítjük. Ezt a hűtőbe tesszük, amíg a krém elkészül.  A Campari felét a narancslével keverjük össze és szórjuk bele a zselatint és közben a koktélcseresznyéről öntsük le a levét, majd a másik rész Campariba áztassuk be.  Keverjük össze a többi hozzávalót kivéve a grapefruitot és a piskótát.  M...