5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Két alapvető dolog a gulyásleveshez, amit tudni kell. Magyar ételt nem készíthetünk olajjal, csak disznózsírral (esetleg kacsa- vagy libazsírral), és az eredeti magyar gulyáslevesben nincs zöldség, csak hagyma, paprika és paradicsom.


Amire még fontos odafigyelni. 

  • A krumpli ne főljön szét a levesben! A legjobb fajta burgonyát vegyük és akkor adjuk hozzá, amikor a hús már 90%-ban megpuhult.
  • Ugyancsak oda kell figyelni a csipetke kifőzésére. Különösen bográcsgulyás esetén előfordulhat hogy a tészta leszáll a bogrács aljára és odaég az egész leves. Vagy hagyjuk ki a csipetkét, vagy főzzük meg külön vízben!


Hozzávalók (10 főre) :


2 kg disznó, vagy marha hús

1,2 kg vöröshagyma

2-3 ek. zsír

2 db paprika

2 db paradicsom

1,5-2 kg burgonya

4 nagy gerezd fokhagyma

3-4 ek. őrölt, piros fűszerpaprika

őrölt köménymag

só, ízlés szerint még Gulyáskrém és a tálaláshoz csípős zöldpaprika felkarikázva


Gulyáskrém házilag

Kattints a sorra!

Csipetkéhez:

20 dkg liszt

2 tojás



Amit soha ne tegyél a gulyásba:


  1. babérlevél
  2. túl sok zöldpaprika (pláne egészben) és paradicsom 
  3. vörösbor 
  4. szerintem sárga és fehér répa se kell bele, de erről nehéz meggyőzni bárkit is aki megszokta, viszont vigyázni kell hogy ne legyen sok a zöldség mert édeskés ízt ad a levesnek

Egy két alapvető trükk:

Ha nem akarsz bajlódni a csipetkével, bátran tehetsz bele kézzel gyártott, házi tarhonyát!

A Gulyáskrém egy csodálatos magyar találmány, ezért büszkén használjuk a levesünkbe, minden komplexus, vagy lelkiismeret furdalás nélkül!


Gulyáskrém házilag

Kattints a sorra!

A köménymag elengedhetetlen, de vannak akik irtóznak a levesben úszkáló apró magoktól és attól hogy esetleg ráharapnak egy köménymagra. Ezért használunk őrölt köményt minden esetben, de ha Gulyáskrémet teszel a levesbe, akkor abban már ott van az elegendő mennyiségű kömény. Ugyancsak van benne bőven só, így azzal is számolj a sózásnál!

A paradicsomot mindig le kell hámozni, akár főzzük, akár salátának készítjük el, mert a héja emészthetetlen és élvezhetetlen. Különösen, ha főzzük, akkor fontos megszabadulni tőle, mert leválik a paradicsomról és külön, mint megannyi pödört műanyaghoz hasonló ételbe nem illő képződmény úszkál a nagy gonddal elkészített alkotásunkban. Ezt biztosan nem akarjuk. Kevés olyan egyszerű művelet van a konyhában, mint a paradicsom lehámozása, mégis sok háziasszony ódzkodik tőle. Forró lobogó vízbe dobjuk a paradicsomot 5-10 másodpercre, és onnan kivéve a folyó hidegvíz alá dugjuk egy pillanatra. Ezután egy kis késvágással megsértjük a paradicsomot és már pereg is róla a héja. Kézzel pillanatok alatt lehúzhatjuk. Buzgó háziasszonyok a paprikát is lehámozhatják, de ez kicsit nehezebb. Jó vastaghúsú paprika kell hozzá és az a biztos módszer, ha zsiradékban először sütve pároljuk mindkét oldalán. A paprika héjától úgy is megszabadulhatunk, hogy egyben tesszük a levesbe és idő után kivesszük. Ekkor még mindig megtehetjük, hogy a héjából kikapart paprika húsát visszadobjuk a levesbe.

A hagymát most nem kell apróra vágnunk, mert a levesben teljesen el fog főni. Így gyorsabban dolgozhatunk és finomabb íze is lesz, mert a hagyma óriásmolekulái, ha nagy számban roncsolódnak, keserű ízt bocsájtanak ki. Ezért sokszor nem érdemes apróra vágni a hagymát, kivéve azoknál az ételeknél, ahol zavaróak a nagy darabok és egyébként illik az íz harmóniába a kesernyés íz. Ez általában csak akkor megengedhető, ha kevés hagymát adunk az ételhez, mint pl. a tartármártás esetében.


Elkészítés:

A kockára vágott hagymát feltesszük a zsíron párolni, majd hozzátesszük a húst is. Kevergetve sütjük, amíg a húsból adódott víz elpárolog. Közben természetesen sózzuk. Ha lesült kicsit, hozzáadunk annyi vizet, hogy ellepje és beletesszük a fűszerpaprikát, a nyers paprikát és a paradicsomot. Addig főzzük így, amíg a hús már majdnem teljesen megpuhult. Ekkor a burgonya jön bele és a végső vízmennyiség. Ha ismét felforrt, már a csipetkét is beleadhatjuk és ezután a többi fűszert – köményt és fokhagymát -, valamint a Gulyáskrémet illetve sózzuk, amennyire ízlés szerint még szükséges. Ha a Gulyáskrém használata mellett döntünk, ne sajnáljuk. A 10 adagos mennyiségbe nyugodtan nyomjunk bele egy teljes közepes méretű tubust. Friss lágy kenyérrel tálaljuk. Ez lehet a 2. leckében tanult, házilag készített burgonyás kenyér is.



Csipetke készítése:

A lisztet munkalapra szitáljuk, kis dombocskát formálunk belőle, közepébe pedig mélyedést készítünk. Belecsúsztatjuk a tojást, hozzáadunk 1-2 csipet sót, és villával kissé felverjük. összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd lisztezett kézzel borsónyi darabokat "csipkedünk" ki a tésztából. Ha nem akarjuk, hogy besűrítse a levest, lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük, és a kész leveshez adjuk. A gulyáslevesnek éppen annyi sűrítés kell, amit a csipetke fog biztosítani, de azért vigyázzunk, hogy a liszt nagy részét mégis eltávolítsuk róla, nehogy túl sűrű legyen a leves!


...és álljon itt egy elrettentő példa:
Így nézhetett ki a 60-as évek napközi konyháján egy tányér gulyásleves. Alatta az azóta is dívó műanyag abrosszal.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló