Miből mennyit mérjünk a főzéshez?




A mai napig adós voltam a táblázatok közlésével. Ezeket Brüklerné Buday Ella állította össze és az alábbi oldalakon szereplő receptek elengedhetetlen tartozékai.  

 Oldalak:

A szerző úgy írta meg a recepteket, hogy minden speciális hozzávalót egy személyre ad meg, de az alapvető hozzávalók mennyiségét ezekben a táblázatokban tünteti fel, szintén egy személyre számítva.

Például álljon itt a Párolt káposzta receptje, melyet a mai Márton napi ebédhez készítettem el.

PÁROLT KÁPOSZTA
A fehér vagy vörös káposztát finommetéltre vágjuk vagy káposztagyalun legyaluljuk. Személyenként 3 dkg vöröshagymát vékony karikákra vágunk, és forró zsírba lerakjuk mind a káposztát, mind a hagymát. Megszórjuk kevés köménymaggal, sóval, pici cukorral, meglocsoljuk egy-két kanál ecettel és fedő alatt keverés nélkül puhára pároljuk. Sertéshús, liba és kacsa mellé tálaljuk.


Ha ezt a leírást gyanútlanul a kezünkbe vesszük, azt állapíthatjuk meg első ránézésre, hogy itt valami hiba történt, hiszen a hagyma mennyiségét megadja, de a káposztáét nem. Ezrét kell tudnunk, hogy itt vannak ezek a táblázatok. Mindjárt látjuk is a táblázatból, hogy ha a káposztát köretként adjuk, akkor személyenként 15 dkg -ot kell számítanunk. Tehát 3 dkg hagymához kell mérnünk 15 dkg káposztát. Ez az arány fontosabb - ahogy a káposzta a hagymához viszonyul -, mint a személyre szabott mennyiség, hiszen dönthetünk úgy is, hogy nem főzünk egy személyre 15 dgk káposztát, mert abban az esetben ha hagymás, tört burgonyát is sütünk, kevesebb káposzta köríti a libacombot. 


Táblázatok:

Főzelékfélék 1.


Főzelékfélék 2.


Rántás, párolás, hintés, habarás


Húsok 1.


Húsok 2.
   * a húsok nyersen, a baromfi élve értendő
** a táblázat végén szereplő "zöldség, zsír, hagyma" értelemszerűen a húsok elékszítéséhaz adott anyagokként értendők


Tésztafélék

    Népszerű bejegyzések ezen a blogon

    5. A gulyásleves (kb.10 főre)

    Mák muffin

    Montenegrói útibeszámoló