Kedden lusta leszek

 


Lusta asszony pecsenyéje

 Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka (lehet filézett pulykacombból is készíteni, azzal is nagyon finom)
2-3 nagy fej vöröshagyma
7-8 gerezd fokhagyma
majoránna

bors
olaj

Elkészítés:
1. A húst kb. 1 cm vastagságú, tenyérnyi szeletekre vágom, alaposan megsózom mindkét oldalon és fél órát állni hagyom.
2. Közben megtisztítom a vöröshagymát és félkarikára vágom, nem kell túl finomra, inkább olyan házias legyen. A fokhagymagerezdeket is megtisztítom.
3. Egy nagy, fedeles serpenyőben vagy lábasban olajat forrósítok és a szeletek mindkét oldalát gyorsan megpirítom. Ilyenkor lehet valaki mintaháziasszony és több részletben pirítja, majd egy tányéron gyűjti a szeleteket, én úgy szoktam általában, hogy beleteszek az olajba annyi húst, amennyi belefér, ha kész, egymásra halmozom őket a lábas egyik oldalán és a szabad helyen sütöm meg a többi hússzeletet.
4. Ha kész az összes hús, visszateszem mindet az edénybe, megszórom majoránnával, borssal, rászórom a hagymákat és leöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi.
5. Fedő alatt kb. 1 órán át főzöm, aztán leveszem a fedőt és addig forralom, ameddig el nem fő a leve és már csak a finom, sűrű hagymás szaft marad a húsok körül. Erre is kell majdnem 1 óra.

Nagyon finom a sok hagymától, a hús pedig annyira omlós lesz, hogy nem is kell hozzá kés, csak villa.
Köretnek most sütőben sült krumplit ettünk hozzá.
Hidegen is nagyon finom.
A receptet évekkel ezelőtt találtam egy Hegyvidék újságban. 

 Hozzávalók:
1 kg sertés lapocka (lehet filézett pulykacombból is készíteni, azzal is nagyon finom)
2-3 nagy fej vöröshagyma
7-8 gerezd fokhagyma
majoránna

bors
olaj

Elkészítés:
1. A húst kb. 1 cm vastagságú, tenyérnyi szeletekre vágom, alaposan megsózom mindkét oldalon és fél órát állni hagyom.
2. Közben megtisztítom a vöröshagymát és félkarikára vágom, nem kell túl finomra, inkább olyan házias legyen. A fokhagymagerezdeket is megtisztítom.
3. Egy nagy, fedeles serpenyőben vagy lábasban olajat forrósítok és a szeletek mindkét oldalát gyorsan megpirítom. Ilyenkor lehet valaki mintaháziasszony és több részletben pirítja, majd egy tányéron gyűjti a szeleteket, én úgy szoktam általában, hogy beleteszek az olajba annyi húst, amennyi belefér, ha kész, egymásra halmozom őket a lábas egyik oldalán és a szabad helyen sütöm meg a többi hússzeletet.
4. Ha kész az összes hús, visszateszem mindet az edénybe, megszórom majoránnával, borssal, rászórom a hagymákat és leöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi.
5. Fedő alatt kb. 1 órán át főzöm, aztán leveszem a fedőt és addig forralom, ameddig el nem fő a leve és már csak a finom, sűrű hagymás szaft marad a húsok körül. Erre is kell majdnem 1 óra.

Nagyon finom a sok hagymától, a hús pedig annyira omlós lesz, hogy nem is kell hozzá kés, csak villa.
Köretnek most sütőben sült krumplit ettünk hozzá.
Hidegen is nagyon finom.
A receptet évekkel ezelőtt találtam egy Hegyvidék újságban. 

 

Lusta asszony almása

Hozzávalók

  • 1.1 bögre finomliszt
  • 1.1 bögre búzadara
  • 0.8 bögre cukor (az alma édességétől függően)
  • 0.8 csomag sütőpor
  • 4.5 nagy db alma
  • fahéj ízlés szerint
  •  
     

    Elkészítés

    1. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, és két egyenlő részre osztjuk.
    2. Meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük az almát, és összekeverjük a fahéjas cukorral. Ízlés szerint lehet hozzá almás fűszerkeveréket is adni. Nem kell kicsavarni, mert szükség van a levére.
    3. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, kislyukú reszelőn lereszeljük a fagyos margarint (kb. 200 g-ot), egyenletesen, hogy nagyjából befedje a tepsi alját. Erre rászórjuk a lisztes keverék felét, ráegyengetjük az almát, majd betakarjuk a lisztes keverékkel, és a végén ráreszeljük a margarint.
    4. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30 perc alatt 160-180°C-on megsül. Akkor jó, ha a teteje kezd megpirulni, ehhez az utolsó 5 percben feljebb vihetjük a hőfokot.
    5. Porcukorral vagy fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.
    Bezárás

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Malibu torta szülinapra (egzotikus sajttorta)

Zalai (szüreti) pecsenye. Elkészítem majd júli 10 előtt vasárnap