Francia pite (cukkinis quiche)

Beától kaptam, Nosalty

3 adag lesz belőle

Hozzávalók:

Az omlós tésztához

  • 10 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 csipet  
     

    A feltéthez


     Elkészítés:

    1. A vajat / margarint darabokra szeljük és elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a sót, majd gyúrjuk, épp annyit csak, hogy tésztának összeálljon (ha nem állna össze, egy tk langyos vizet tehetünk bele, de csak ha nagyon muszáj).
    2. A tésztát fóliába csomagoljuk és eltesszük pihenni a hűtőbe, míg elkészül a feltét.
    3. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és besózzuk (kb 1-1,5 csapott ek só mehet rá, kóstolni ne felejtsük el!). Jól kinyomkodjuk és lecsepegtetjük, hogy ne áztassa el a tésztánkat.
    4. Egy tálban a tejfölt és a tojásokat alaposan összekeverjük habverővel. Ízesítjük sóval (2 tk), borssal, szerecsendióval. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, és az átnyomott fokhagymát.
    5. A tésztát gömböcre formázzuk és vékonyra kinyújtjuk, hozzámérve a pitesütő (quiché-tál) belsejéhez (alapkör + perem). (nem kell kivajazni!)
    6. Belesimítjuk a tálba, ráhalmozzuk a jól "lé-mentesített" cukkinit, majd a túrót is rámorzsoljuk.
    7. Meglocsoljuk a tojásos-tejfölös (v. tejszínes) öntettel, és előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a teteje picit megpirul (kb 30 perc).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló