5. A gulyásleves (kb.10 főre)
  Két alapvető dolog a gulyásleveshez, amit tudni kell. Magyar ételt nem készíthetünk olajjal, csak disznózsírral (esetleg kacsa- vagy libazsírral), és az eredeti magyar gulyáslevesben nincs zöldség, csak hagyma, paprika és paradicsom.    Amire m ég  fontos odafigyelni.     A krumpli ne  főljön  szét a levesben! A legjobb fajta burgonyát vegyük és akkor adjuk hozzá, amikor a hús már 90%-ban megpuhult.  Ugyancsak oda kell figyelni a csipetke kifőzésére. Különösen bográcsgulyás esetén előfordulhat hogy a tészta  leszáll a bogrács aljára és odaég az egész leves. Vagy hagyjuk ki a csipetkét, vagy főzzük meg külön vízben!             Hozzávalók (10 főre) :         2 kg disznó, vagy marha hús      1,2 kg vöröshagyma      2-3 ek. zsír      2 db paprika      2 db paradicsom      1,5-2 kg burgonya      4 nagy gerezd fokhagyma      3-4 ek. őrölt, piros fűszerpaprika      őrölt köménymag      só, ízlés szerint még Gulyáskrém és a tálaláshoz csípős zöldpaprika felkarikázva ...
 
