Zsömle zabpehely- és lenmaglisztből



Hozzávalók:

1/3 friss élesztő
1 csipet cukor
30-35 dkg zabpehelyliszt
3-4 ek. lenmagliszt
2 dl víz
1 mokkáskanál só

Elkészítés:

  • Az élesztőt cukorral, langyos vízzel és kevés zabpehelyliszttel összekeverjük (sűrűsége mint egy palacsintatészta). Ezt hagyjuk felfutni.
  • Amikor sokszorosára felment, belekeverjük a többi hozzávalót. A vizet és a liszteket úgy adjuk hozzá, hogy puha, de az edénytől elváló állagot kapjunk. A megadott mennyiségeket kicsit változtathatjuk.
  • Gyúrjuk – nem túl sokáig – és kelesztjük.
  • Gombócokat formálva, sütőpapírra helyezzük és 100 fokos sütőben tovább hagyjuk kelni.
  • Később a sütő hőfokát 220 fokra állítjuk és kb. fél óra alatt megsütjük.


A képen látható zsömlécskék viszontagságos körülmények között készültek el. Sütés közben lecsapódott a biztosíték, mert egyúttal mostam is. A mosást választottam így 80 percig szünetelt a sütés. Ennek ellenére jó lett. Könnyű és jó ízű.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló