A bécsi Mettwurst

.. és a Queen Mary miket valami érthetetlen okból nálunk nem lehet kapni







Amióta lebontották a vasfüggönyt, akadálytalanul áramlik mindenféle ínyencség országhatárokon ide és vissza. Csak a Mettwurst  és a Twinings teasorozat Queen Mary  teája nem talált még el Budapestig, pedig amikor a Julius Meinl üzletek megnyíltak, azt hittük előbb vagy utóbb mindennapi árucikkek lesznek ezek is. Gyorsan rájöttünk, hogy ez a Julis Meinl, nem az a Julius Meinl.  Meg is szűnt – meg is érdemelte.  Mettwurst és Queen Mary továbbra sem kapható Magyarországon. Többször próbáltam elképzelni vizuálisan, hogy az illetők, akik eldöntik, hogy mi jöjjön be az országba a külföldi különlegességek közül, éppen megkóstolják a Mettwurstot és azt mondják: NEM! De ugyan miért? Miért pont az nem?  Pedig a mi családunk lelkes vásárlója lenne, de azért Bécsig nem megyünk el érte. Többször megpróbáltuk – sikertelenül - rekonstruálni az elfogyasztott étvágykolbászt. Mert magyarul így hívják! Még magyar neve is van, amiből arra következtetek, hogy a háború előtt volt olyan ételkóstoló, importelbíráló honfitársunk, aki azt mondta: IGEN!

Hivatalos képviselete is van a Twinings-nek ma Magyarországon. Levélben érdeklődtem náluk. Ezt a választ kaptam:

Az Ön által keresett Twinings termék nem szerepel a magyarországi szortimentben. Így sajnos nem tudok információt adni arról, hogy hol tudná beszerezni, mivel mi nem forgalmazzuk.

Üdvözlettel:

Farkas Zsófia

Teát előállítani nem tudok, de életem végéig azon fogok töprengeni – kevés szabadidőmben – hogy miért pont azt nem hozzuk be a Twinings szortimentből, ami a legfinomabb. Mettwurst témában viszont jó hírem van. Ezúttal azt hiszem sikerült valami olyat készítenem, ami nagyon hasonlít. Azt nem mondom, hogy nem  lehet még tökéletesíteni.




Hozzávalók:

40 dkg füstölt tarja
1 evőkanál disznózsír
1 mokkáskanál curry por (ezt elhagyhatjuk, ha elkészítjük a lentebb leírt fűszerkeveréket)
½ mokkáskanál őrölt szegfűszeg
kevés frissen reszelt szerecsendió
kevés rum vagy konyak  
Az alábbi fűszerekből keverjünk és daráljunk össze egy fűszer keveréket és ha elkészült, egy jó késhegynyit adjunk még a sonkakrémhez, hogy még inkább hasonlítson az étvágykolbász ízéhez.

• 1 teáskanál szegfűbors
• 1 teáskanál őrölt fehér bors
• 1/2 teáskanál őrölt szárított majoránna
• 1/2 teáskanál őrölt köménymag
• 1 teáskanál egész mustármag
• 1 teáskanál őrölt koriander
• 1 teáskanál őrölt zellermag
Elkészítés:
  • Mindezeket aprítóba rakjuk, és egészen pépessé daráljuk. 
  • A rumot vagy a konyakot csak cseppenként adjuk hozzá. Ízesítés miatt kell. Nagyon vigyázzunk, hogy ne vizesedjen el a sonkakrémünk és ne legyen tűl alkoholos sem!
  • Hűtőszekrényben tároljuk. Szendvicsekre kenve tálaljuk. 


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló