Kovásztalan kenyér recept



Hozzávalók:

35 dkg finom liszt,
1,6 dl lobogó forró víz
szilikonos sütőpapír

SÓ NEM!

Elkészítés:
  • A tálba először a forró vizet tegyük,majd lassan szórjuk bele a kimért lisztet. Közben egy leveseskanállal kevergetjük.
  • Amikor már kézzel is hozzá tudunk nyúlni, mert nem olyan forró, elkezdhetjük gyúrni. 12 perc gyúrás következik. Mielőtt az órára nézünk, győződjünk meg arról, hogy tésztánk se nem túl lágy, se nem túl masszív vagyis száraz. Vizet hozzáadni nem könnyű, remélem nem is kell, de ha túl lágy akkor megszórhatjuk még egy kis liszttel. A tészta legyen ruganyos, de határozottan váljon el a táltól. Egyben egy labda, ami a kezünkre sem ragad rá. Az utolsó liszthozzáadás után indul a 12 perc. Ne kérdezd miért, tartsd be!
  • Kilapítani, nyújtani, megformázni, berajzolni és sütni 20-30 percig 180 fokon, ha van mód, légkeveréssel. Közben persze figyelni kell, mert sose lehessen tudni...Egyszer meg is szoktam fordítani.
Azt hogy túl kemény legyen a tészta és vizet  kelljen hozzáadni, úgy tudjuk elkerülni hogy a lisztet nagyon fokozatosan adagoljuk a vízbe és ha úgy látszik elég, akkor maradjon meg egy kis liszt, illetve ha később mégis túl lágynak tűnik a tészta, könnyebb még lisztet tenni bele.







 




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló