Rák leves
Ez itt a páncél, ami az alapja
Hozzávalók:
1 kg királyrákról leesett páncél ( a rák volt egy kg, nem a páncélja)
2 teáskanál vaj és 1 evőkanál olíva olaj
5 db sárgarépa
2 leveskocka (csirke vagy marha)
8 dl víz
1 evőkanál majonéz
1 evőkanál paradicsompüré
1 evőkanál paradicsompüré
petrezselyem a díszítéshez
narancs gerezdek és tisztított dió a tálaláshoz (külön tálkákon)
italként fehér, száraz pezsgőt adjunk hozzá
Elkészítés:
- A rákpáncélt először a vajjal kevert olajon, serpenyőben megsütjük. ( Történhet úgy is, hogy még benne van a rák. Ez a jobb megoldás, mert így a rákot is könnyebb pucolni és a pirított páncélnak is jobb lesz az íze. Ezúttal a rákból tésztaétel készült egy korábbi alkalomra, mégpedig olyan házi tésztával, amibe szárított vargánya volt belegyúrva.)
- Miután jól megpirítottuk, a páncélt, még tepsiben is kiszárítjuk, olyan keményre, hogy azután liszt szerű porrá tudjuk őrölni.
- Ezt a rákpáncélból készült lisztet a vízben, leveskockával megfőzzük és átszűrjük.
- Ezalatt a sárgarépát meghámozzuk, majd az átszűrt lében puhára főzzük. Amikor már puha a répa hozzáadhatjuk a paradicsompürét.
- Ha kész, kihűtjük és hidegen összeturmixoljuk. Felmelegítjük és a tűzről levéve belekeverjük a majonézt is.
- Bot turmixszal homogenizáljuk.
- Pirítós kenyérrel, tisztított dióval és száraz pezsgővel tálaljuk!
Megjegyzések