Készül a kocsonya



Az imént elszaladtam még egy kis színhúsért a kocsonyához, mert a bőr megfőtt már rendesen. Az ujjaimat úgy ragasztja össze ha rászárad, mint valami pillanatragasztó. Szerencsére ezt a víz oldja azután. Zselatin semmi nincs benne - mármint zacskós, mert lényegében ugyanaz az anyag ez is, de tisztán házi főzésű. Szóval, ahogy mondtam átmentem a Széchenyi utca túloldalán lévő hentesboltba és azt láttam, hogy a Villanyrendőrnél munkagépekkel kotorják a havat. Legalábbis azt, ami még nem olvadt el magától. Miskolcon egyébként nem szokás havat lapátolni, sem kézi sem gépi erővel. Pedig bizonyára lenne bőven jelentkező hómunkás, de valahogy nincs rájuk igény. Az amit láttam, - nem mindennapi esemény - a biztos jele annak, hogy a Város is készül a Kocsonyafesztiválra.

A kocsonyát pedig kisebb nagyobb kilengések mellet, így készítem (még több fokhagymát tettem bele és disznónyelvet, ahogy a minap két idős ember az élelmiszer boltban a lelkemre kötötte valamint egész borsot bőven):

EGYSZERŰ SERTÉSKOCSONYA (Megtalálható az Egytál ételek oldalon is)

A kocsonyahúst (sertés fejet, lábat, farkat) jól megtisztítva feltesszük hideg vízben főni. Ha forrni kezd, megsózzuk, pár szem egész borsot, 1 nagyobb fej hagymát, 1-2 gerezd fokhagymát adunk hozzá és lassan forrni hagyjuk. Közben a habját leszedjük. Ha a hús egészen puhára megfőtt, kivesszük és kicsontozzuk. A levét előbb lehűtjük, hogy teljesen leszedhessük róla a zsírt, majd újból felmelegítjük, s ha nem elég tiszta és átlátszó, felvert tojás fehérjét főzünk bele, hogy letisztuljon. A húst tálba vagy mélytányérokba rakjuk és levével leöntve, hideg helyre állítjuk. Ne főzzük bő vízben, mert nem lesz elég szilárd! Ha nem fagy meg elég könnyen, pár lap zselatint főzzünk bele (tisztítás után). A zselatint előzőleg hideg vízbe beáztatjuk. 

Még egy-két jó tanács:

Fontos hogy a kocsonyakészítésre hagyjunk bőven időt magunknak. Ha szombatra jönnek a vendégek, akkor kezdjük el hétfőn. Nem szabad elkapkodni, mert akkor azt is megbánjuk, hogy hozzáláttunk. Idő kell a főzéshez, azután a csontozáshoz, a lé kifagyasztásához és a zsír eltávolításához, az újbóli felmelegítéshez, ha homályos a tisztításhoz, majd a szép lerakáshoz. A tisztítás történhet tojásfehérjével, ahogy fenti recept írja, de úgy is hogy a kész lébe, amiből már kivettünk mindent, beledobunk egy nyers húst, és azzal főzzük ismét nagyon lassú tűzön. Jól jön még az a színhús a tálba!  

Nem kell megijedni nem azért írom ezt a sok időt, mert annyira nehéz kocsonyát főzni, hanem mert lehet kényelmesen is csinálni. Feltenni, otthagyni. Hűteni, azután amikor megint van egy kis időnk, kicsontozni, stb. A kocsonya eláll, az sem baj ha egy nappal előbb készen van. Készítgessük csak amúgy "mellesleg" a többi házimunka mellett - szerintem.

Természetesen a tisztítás elkerülhető, ha lassú tűzön éppen gyöngyözve főzzük. Nálam sajnos ez most nem sikerült. Nem voltam képes elég kicsire állítani a lángot a csekély-értelmű gáztűzhelyen.

A leszedett zsírból végül süssünk burgonyás pogácsát! Megmérjük a zsírt, és hozzáadunk ugyanannyi súlyú forrón összetört, majd kihűtött főtt burgonyát és ugyanannyi lisztet, kis élesztőt, 30 dkg lisztenként 1 púpozott teáskanál sót és bekeverve legalább egy napig hagyjuk állni. Közben még hajtogassuk is kétszer-háromszor! Kisméretű pogácsaszaggatóval szaggassuk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló