Szilveszteri bólé

El a kezekkel a pálinkámtól!


Kicsit rendetlenül tálalt kocsonya


Bólé ( a boros üveg mögött), háttérben a töltött káposztával 


A bólé alapját jó, ha hetekig érleljük, és ez nem más, mint pálinkában áztatott narancshéj - illetve annak a leve. Nevezhetjük narancsos ágyaspálinkának is. Szükséges még valami lőre bor, amit egész évben odébb toltunk a kamrában, hogy ne is lássuk. Azért ne legyen tablettás! Valami jó gyümölcsbefőtt. Semmiképpen nem maggal együtt eltett cseresznye, inkább ananász, vagy jó fajta őszibarack. Ezután jöhetnek a karácsonyra kapott nemszeretem édes pezsgők. Az édességét még szabályozhatjuk kompótlével vagy dzsúszokkal esetleg kölyökpezsgővel, ha éppen az van fölöslegben. 

Hogy miből mennyi? Szabadon választott. Ki erősebben, ki gyengébben szereti, csak az a fontos, hogy víz ne kerüljön bele. Kóstolni kell keverés közben! Ajánlatos hogy ne mindig ugyanaz a személy kóstolja, mert esetleg idő előtt megárt és a spicc rontja az ízlelőképességet.

Mielőtt bólét készítünk, el kell döntenünk, hogy pirosat vagy fehéret szeretnénk, esztétikai okból. Ebből következik, hogy a szilveszteri (téli) általában fehér, mert a piros gyümölcsök kompótként nem igazán élvezetesek. Illetve ha mégis a piros mellett döntenénk, jobb fagyasztott gyümölcsöt beszerezni hozzá.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló