Bajai halászlé depresszió ellen

...egy bunyevác lány 
Magyarország mediterrán peremén

1900 - 1980


…Ilonka a spórolós,
aki élete végéig a kútról hozta a vizet…

A kalocsai kalaposmester lánya feleségül ment egy özvegy zenetanárhoz és Baján élték le életük nagyobb részét, 4 fiúgyermeket nevelve. Ilonka soha nem heverte ki az első világháború anyagi veszteségeit. A házassága volt az egyetlen „hely” ahol valami remény élt benne. Büszke volt rá, hogy férjével egyszer sem veszekedett és mindent megtett azért, hogy tökéletes feleség legyen. Csak a templomba nem volt hajlandó elmenni mélyen vallásos urával, ami az ő idejében igazán meglepő volt – kívülről - egy ateista asszony. Hogy mi volt belül azt nem tudjuk.

Mindenesetre a pénz élére volt állítva az ő házában. Azért, hogy a négy gyerek eltartásában kivegye a részét, kosztos diákokat vállalt a gimnázium tanulói közül, ahol férje – egy időben, mint Babits Mihály kartársa is – tanított.

A konyhai munkában két fő szabályt mindig betartott:

- a bevásárlást, főzést jó korán el kell kezdeni azért, hogy mielőtt a férj hazaérkezik és már kész az ebéd, még arra is legyen idő, hogy az asszony kipihenje magát és ne úgy, mint egy tönkrement áldozat várja házastársát, hanem vidáman és üdén. A naponta megtartott pihenő után ezért mindig elő is vette összecsukható, tükrös sminkdobozát és szépen kifestette arcát.
- ebéd után soha nem szabad rögtön elkezdeni mosogatni. Ilyenkor ismét pihenés jár a háziasszonynak.

Ezeket gondolom, mindenki szívesen megtanulná tőle.

Ilonkát, amikor rosszkedvű volt, és „shoppingolni” ment volna, mint a mai nők, a bajai főtér (Béke tér, ma Szentháromság tér) Hal boltjába vitte az útja. Kiválasztott egy frissen kifogott szép pontyot és hazatérve főzött magának egy  halászlét. Ettől mindig jó kedvre derült. 1967-től haláláig egyedül volt, özvegyen - fiai mind távol éltek tőle. Képes volt csak maga miatt nekilátni a halpucolásnak. A gyufatésztát is ő gyúrta, nyújtotta és boszorkányos ügyességgel metélte hozzá.


Az igazi gyufatészta

Ánizsos süteménye hét nyelven beszélt és senki nem tudta úgy kiválasztani a tökéletes dinnyét – kongó hangja alapján – mint ő.

Élete végéig, még 80 évesen is (1980-ban), minden reggel, az utcán, vagy három-négysaroknyira lévő nyomós kútról hozott 2 nagy vödör vizet, és ha nem volt vendég, akkor ez elég is volt neki egy napra, főzni és mosakodni. Az ivó vizet a szódás szállította. Fiai többször felajánlották neki a víz bevezetését, de ő azt fölösleges pénzkiadásnak tartotta.


Közterületi nyomós kút


Sparhelten főzött, ám kisebb adagok melegítésére és a reggeli tejeskávéhoz még egy nagyon öreg petróleumfőzőt is használt. Egyetlen modern háztartási gépet tudott beilleszteni régimódi világába, az az elektromos hűtőszekrény volt.

1980 karácsonyán, családi körben érte a halál. Irgalmas volt hozzá az, Akit ő nem akart ismerni és magához hívta olyankor, amikor éppen nem volt egyedül.

A bajai főtér (Szentháromság tér)


10 személynek:

•    5 kg hal, (3,5 kg ponty, 1,5 kg vegyes hal – márna, kárász, törpeharcsa)
•    1 kg vöröshagyma
•    10 dkg házi őrlésű csemege paprika
•    10 dkg vegyes cseresznyepaprika egészben
•    só
•    5-6 l víz
•    50-70 dkg házi gyufatészta

A dunai halakat gondosan megtisztítjuk. A vegyes halat sűrűn beirdaljuk. A pontyot irdalás után kétujjnyi vastag darabokra, a fejet pedig félbe vágjuk. Ezután lesózzuk, fűszerpaprikával meghintjük. Két órát hűtőben letakarva tároljuk. A vöröshagymát apróra daraboljuk, a bogrács aljára tesszük. Rákerül a befűszerezett hal. Vízzel felöntjük, és intenzíven forraljuk. 10 perc után rátesszük a fűszerpaprikát, a cseresznye paprikát, s így még 30 percig forraljuk.

Közben a frissen gyúrt gyufa tésztát kifőzzük. A kifőtt tésztát a hallével tálaljuk, míg a halat esztétikusan felrakva, külön tálon kínáljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló