Ropogós rája karfiollal (2 főre)

kapri bogyóval, bacon-nel és kruton-nal




Hozzávalók:

A körethez

4 szelet vastag szalonnát, vágjunk 1 cm-es darabokra
2 csésze apróra bontott karfiol virág
10 db koktél paradicsom (felezett)
2 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál szárított kapribogyó (nem mindenhol kapható, a sós vízben ázott nem olyan jó)
1 csapott mokkáskanál apróra vágott friss kakukkfű

A halhoz (New Yorkban rájából készítik, de bármilyen tengeri halfilé megteszi)

2 evőkanálcsésze rizsliszt
1 / 4 csésze besamelmártás
1 csapott mokkáskanál apróra vágott friss tárkony
1 csapott mokkáskanál apróra vágott friss kakukkfű
2 szelet rájahús
1 csapott mokkáskanál csésze repce olaj (lehet más olaj is)
só, bors
2 evőkanál durvára vágott, vásárolt sima kruton

Elkészítés:

A szalonnát pirítsuk meg, lehetőleg egy vastag falú és nem teflon serpenyőben (vas vagy titánium). Ha kiadta minden zsírját, vegyük ki az edényből a szalonnát és helyezzük konyhai papírtörlőre. a szalonna zsírjába most dobjuk bele a karfiolt és körülbelül 5 percig pirítsuk, hogy barnuljon kicsit. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, citromlét, kapribogyót, és a kakukkfüvet, pároljuk 1 percig, hogy keveredjenek az ízek. Vegyük le a tűzről.

Habverővel keverjük össze a besamelmártást, a rizslisztet és a tárkonyt. A halat sózzuk, borsozzuk, és mindkét oldalán bundázzuk a besamelmártást és a liszt tárkonyos keverékével. Közben egy másik serpenyőben olajt forrósítunk és közepes lángon, mindkét oldalon – körülbelül oldalanként 3 percig – barnára átsütjük a halat. Ha fagyasztott halat vettünk, bundázás előtt olvasszuk fel, és törölgessük szárazra a halhúst!

Tálaláskor a karfiolt megmelegítjük és hozzáadjuk a szalonnát meg a felaprított krutont. A tányér közepére halmozzuk a zöldséget és ráfektetjük a halszeletet.



Rája angolul Skate, azaz csúszka. 
Innen a skateboard, vagyis a gördeszka.






l
l
l

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló