Majonézes burgonya paradicsommal

Idén másodszor készítettem el a Veszprémben tanult Majonézes burgonyát. Most így:





2 tojássárgája
1,5 dl olaj
3 púpozott evőkanál tejföl
só, bors, cukor, reszelt hagyma, mustár

Ezekből a hozzávalókból kevertem ki a majonézt. A majonézt mindig úgy érdemes kezdeni, hogy a tojássárgákat elektromos habverővel kivilágosodásig jó alaposan felverni, mert ebben az állapotban már nem kell csepegtetni hozzá az olajat - felveszi minden mennyiségben.

1 kis fej hagyma és még egy fél fej szintén pici - jó makói - ami a reszelésből maradt. Lásd, majonéz.
1,3 kg burgonya héjában főve és azon melegében felszeletelve
5-8 dkg csemegeszalonna kockára vágva és kisütve
250 gramm koktélparadicsom
bazsalikom levélkék

Nagyon fontos, hogy a burgonyát melegen meghámozzuk és rögtön felszeleteljük - ezt nem rég tanultam K.J.-től. Azt tudtam, hogy így kell eljárni, ha krumplis tésztát vagy kenyeret készítünk, de hogy a salátánál is fontos, az újdonság volt. Sokkal finomabb lesz így a krumplisaláta, igaz hogy a szeletek nem olyan szépek sőt töredeznek melegen, de inkább legyen ízes mint szép és a szépségért még tehetünk valamit.

A burgonyára rádobjuk a kisült szalonnát a zsírjával együtt. Figyeljünk a sózásra, mert nem lesz elég a majonézben és a szalonnában lévő mennyiség. Finoman, fokozatosan sózzuk még, mert a krumpli sokat felvesz.

A hagymát hajszálvékony csíkokra vágjuk és szintén hozzáadjuk a majonézzel együtt.

Óvatosan keverjük össze. Óhatatlan hogy rapityára megy a krumpli, de ezzel ne törődjünk. Tegyük egy megfelelő méretű gusztusos tálba. Üveg, porcelán vagy kerámia jöhet szóba. Díszítsük a tetejét a képen látható módon félbevágott koktélparadicsomokkal és bazsalikom levéllel. Az a bazsalikom mennyiség, ami a képen látható az egész decemberi termésem volt az ablakból. Ha több lett volna, a salátába is többet tettem volna. Itt a vége fuss el véle!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló