Majonézes burgonyasaláta
welcome! |
1,5 kg újburgonya (nagy darabok, nem salátaburgonya)
Tartármártás, 2 tojásból, hagymásan és édesen (lásd: főzőiskola 4.)
2 nagy fej hagyma félbevágva, vékonyan szeletelve és csíkjaira bontva
20 dkg húsos szalonna kockára vágva
30 dkg apró koktélparadicsom
olíva olaj
só
friss bazsalikom
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vastag szeletekre vágjuk. Míg fő, a szalonnát, olíva olajon megsütjük. Pirult legyen, de ne száraz! A hagymacsíkokat sós vízzel leforrázzuk és leszűrjük, majd hidegen a kihűlt szalonnával és a tartárral összekeverjük. A szósz fűszerezését még kóstolás mellett kiigazítjuk, és a szintén lehűlt burgonyára ráöntjük. Lazán összekeverjük, azután az apróra vágott bazsalikommal és az egész koktélparadicsomokkal megszórjuk. Hidegen tálaljuk. Lapos széles tálban a legmutatósabb.
Azért à la Vesz-prém-fest mert ott kóstoltam meg ezt a csodás salátát, ahol az ünnepi játékok VIP vendége voltam. Természetesen a receptet nem adták hozzá, de megfelelő analízisnek alávetve (többszöri kóstolás) úgy vélem, nagyjából megfejtettem a titkot. Az volt a meglepő, hogy a kagylók, lazacok és a bélszín mellett - melyek szintén elsőosztályúan voltak elkészítve - magasan a legízletesebb és legkülönlegesebb finomság volt ez az egyszerűnek nem mondható, de mégiscsak krumplisaláta.