Vidéki élet a két világháború között

                                                                  
1881-1954


Ini
...a naiv, aki mindent elhitt

Egy alkalommal, amint Ini a konyhában a szakácsnővel éppen azt határozta el, hogy mi legyen az aznapi menü, férje a konyha ablak előtt ment el. Meghallotta felesége aggodalmas hangját, mely valami nagy, megoldhatatlan probléma fennforgásáról árulkodott és lépteit lelassítva kihallgatta az asszonyi sápítozást.  Egy sütemény elkészítésének lehető-, vagy lehetetlenségén ment a vita. Ini szerint 16 tojást kellett a tésztába tenni, de a dolgok aznapi állása szerint csak 15 volt a háznál. Gondolom, kivonva a többi fogáshoz szükséges tojások mennyiségét is, - jutottak ere a megállapításra - hiszen egy falusi gazdaságban a két világháború között bőven tojtak a tyúkok. A szakácsnő váltig állította, hogy azt a süteményt 15 tojásból éppen olyan jól el lehet készíteni, akár csak 16-ból. Ini kételkedett erősen, de azért hagyta magát meggyőzni. Gyermeki ártatlansággal kérdezte Katit, hogy "valóban?", "gondolja?", "meg merjük ezt reszkírozni?", "de mi lesz ha mégse lesz olyan?" Végül győzött a szakácsnő és munkához látott. Ini nagy aggodalommal figyelte a konyhai eseményeket. Amikor a sütemény elkészült, látszólag olyan volt, amilyennek lenni kellett. Ini minden fogásnál - mindig - ezerszer kérdezte az asztalnál ülőket hogy ízlik-e? Árgus szemekkel figyelte hogyan nyelik le az ételt szerettei. Hogy elomlik-e az elégedett mosoly férje és fiai arcán, amikor ízlelik a finom falatokat? Most is így volt az egész ebéd alatt, de aztán különösen a süteménynél. A kérdésre: ízlik-e, férje következő szavakkal válaszolt.  "Ez a sütemény elég finom, de az az érzésem, hogy egy tojással kevesebb van benne mint kellene." Ini sápadt lett mint az asztalterítő és úgy érezte, rögtön megnyílik alatta a föld. Férje csak jóval később árulta el neki, hogy kihallgatta a reggeli tanácskozást.

230-oldalas kézzel írt szakácskönyve különleges érték. Ebben a blogban is többször megjelennek belőle receptek. Néhány fölött nevek jelzik, hogy kiktől származnak. A nevek között ismert családok - Batthyány, Malatinszky, Majthényi - tagjait találhatjuk, főleg zalai földbirtokosokat de ott van Brüklerné Buday Ella is mint "Ellától" és sok keresztnév még, melyek rokonokat, barátokat, jó szakácsnőket vagy ügyes zalai parasztasszonyokat jeleznek.   




Sajtos stangli





Képviselőfánk



Amikor a francia elnök dédanyja, vagy valamelyik nőrokona még maga főzte - hacsaknem felügyelte - a mosószappant:



Mosószappan olajból


Négy gyereke korán elkerült otthonról a továbbtanulás miatt. Ini óriási traktával várta őket a tanítási szünetekben sőt majd minden alkalommal megrendezték a szilvás gombóc evő versenyt. Az anya mint egy gyerek, lankadatlan lelkesedéssel drukkolt - minden esetben - elsőszülött fiának, aki nem is hagyta hogy csalódjon és általában közel negyven darabbal elvitte a pálmát a két lány és öccse előtt.


Ama elsőszülött Sándor érettségi tablója




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló