12. Habcsók tortalap

Elsősorban a Rozalinda tortához készítjük, de ezt használjuk a Pavlovához és a Mirinda-mandarin tortához is.

Elkészítési módját azért soroltam a "főzőiskola" címke alá, mert fontos háztartási tipp, hogy mit kezdjünk az időnként nagy mennyiségben összegyűlt tojásfehérjével.

Általában, amikor majonézt készítünk nagyobb mennyiségben, vagy pogácsát sütünk többször egymás után, rengeteg fehérje megmarad, amit egy darabig a hűtőben tárolunk, azután bizonyos idő eltelte után kidobunk. Ezt megelőzendő, az első tanácsom az, hogy a fehérjét mindig rögtön tegyük be a mélyhűtőbe, ahol megőrzi frissességét és onnan kivéve, miután felolvadt tökéletesen felverhető. Készíthetünk belőle hagyományos habcsókot, dióval megtűzve, vagy a Lemon pie borítását, de akár egyszerű egyensúly tésztára is tehetünk ebből egy réteget. Alá friss gyümölcsöt tegyünk, vagy lekvárt kenjünk. A Spanyol körte receptjéhez is ez szükséges.

Adagolás:

Minden 1 db tojásfehérjéhez mérjünk 10 dkg kristálycukrot (néhány receptben porcukrot javasolnak, de nem szükséges). A cukrot apránként adagoljuk, miközben habverővel keverjük a tojást.

Sütés:

Kerek tortalapra barna sütőpapírt helyezünk és ráöntve a habot, azt szétterítjük, minél egyenletesebben. Körülbelül 2 tojás fehérjéből lesz egy 30 cm átmérőjű lap.  Forró sütőbe és egészen kis hőfokra levéve tegyük be! Egy fakanállal támasszuk ki a sütő ajtaját, hogy nyitva legyen résnyire, amíg nagyon lassan, szárítva sütjük. 


Ne féljünk attól, hogy eltörik a lap - ez ne tartson vissza senkit attól, hogy kipróbálja az elkészítését -, mert a krém hibátlanul és észrevétlenül összeragasztja. 




Azon túl, hogy fölösleges tojásfehérjénk van, még két jó okunk lehet, hogy Rozalinda, Pavlova, vagy Mirinda-mandarin tortát készítsünk. Első, hogy álom finom, a második pedig - és van család, ahol ez a legfontosabb -, hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Amint az alábbi idézetből kiderül, kevesebb cukorral is készíthetjük, és ha ügyesek vagyunk 3 tojásból kihozunk 3 tortalapot. Különösen a Rozalindánál fontos hogy jó vékony legyen a tortalap, de a Pavlova vastaggal is tökéletes lesz, hiszen ahhoz csak egy darab kell és arra fogjuk halmozni a puhább fajta idénygyümölcsöket és végül tejszínhabbal befedjük vastagon. Ebben az esetben nincs krém, ami összefogja az esetleg széttört habcsóklapot, ezért is jobb ha vastagabb, de kivédhetjük a törést még azzal is hogy kisebb átmérőjű lapot készítünk és "felfelé építkezünk" - sok gyümölccsel és habbal. Ezzel már le is írtam a Pavlova receptjét és most jöjjön a Rozalinda!


ROZALINDA TORTA (Brüklerné Buday Ella: Így főzünk ma, Házi cukrászat)
3 tojás fehérjéből kemény habot verünk; belekeverünk 15 dkg porcukrot és 1 mokkáskanálnyi ecetet. Gőzön addig verjük, amíg egészen kemény hab nem lesz. Viasszal megkent tortalapon 3 lapot sütünk belőle. Ha kihűlt, a 3 tojás sárgájából és 30 dkg vajból csokoládékrémet készítünk (lásd tortatöltelékeknél). A lapokat a krémmel megkenve egymásra helyezzük, majd a tortát kívülről is bevonjuk a krémmel. 4 dl cukrozott tejszínhabbal díszítjük.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló