Töltve, olajban eltett zöldpaprika



Hozzávalók:

paprika
szárított datolya
alma
fokhagyma
savanyú káposzta

A hozzávalók sorrendje nagyjából kifejezi, hogy milyen mennyiség szükséges az egyes alkotórészekből. Almából azért veszünk kevesebbet, mint datolyából, mert levet ereszt. A paprikáink űrtartalma szabja meg egyébként a szükséges mennyiségeket. Jó szorosan töltsük őket, hogy minél kevesebb levegő maradjon bennük! 

Elkészítés:

Jól mossuk meg a különböző fajta, de lehetőleg húsos paprikákat. Természetesen hazai fajtákat válasszunk, hiszen a külföldi télen is kapható. A paprikák méretének megfelelő, kis darabokra aprítsuk az almát és a szárított datolyát. Almapaprikát úgy is tölthetünk, hogy bele még egy cseresznyepaprikát teszünk. Minden paprikába fokhagymát, almát és datolyát helyezünk és mindegyikbe egy kis savanyú káposztát is. Ne tévesszük össze a savanyú káposztával töltött paprikával – ebbe csak kevés kell, mint a sóból! A célja is a sózás, de nem túlságosan, mert ez egy édes, savanyú, csípős csemege lesz. Lábosba helyezzük a töltött paprikákat és olíva olajjal lassan felöntjük, úgy hogy az olaj lassan kinyomja a paprikákban, és közöttük lévő levegőt. Lassú tűzön melegítjük, lassan forraljuk legalább 2 órán keresztül. Üvegekbe töltve, majd dunsztban kihűtve télire eltesszük.
Az üvegeket előtte jól mossuk ki, ne legyenek vizesek. A legjobb száraz sterilizálási mód: kimosás és szárítás után betenni egy-két percre a mikrohullámú sütőbe. Szerény véleményem szerint a mikrohullámú sütő ennél több dologra nem is alkalmas, de erre az egyre nagyon jó, mert csírátlanít – éppen ezért nem szabad(na) az ennivalót melegíteni benne. Az is jó, hogy felmelegíti kicsit az üveget, így ha melegen tesszük bele a paprikát nem törik az üveg és nem hűl hirtelen a paprika így dunszt is hatékonyabb.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló