Rakott pagoda-karfiol
A fotó, és a mű is Beáé (mint matematikus és természetrajongó, osztatlan hódolója a pagoda-karfiolnak)
Hozzávalók:
1 bögre rizs (lehet maradék főtt rizs is)
1 pagoda-karfiol
15 dkg szeletelt bacon
4-5 dl besamelmártás
10 dkg ementáli sajt
só, szerecsendió
só, szerecsendió
Elkészítés:
Sós vízben egy kis késhegynyi szódabikarbóna hozzáadásával megfőzzük a karfiolt. Közben a főtt rizst szétterítjük egy jénai edényben. A karfiolt rózsáira szedve a rizsre helyezzük egyenletesen, majd erre jön a bacon, amit előzőleg kisebb darabokra vágunk. Az egészet leöntjük a besamelmártással , megszórjuk reszelt sajttal és mehet a forró sütőbe!
Így készítsük a mártást, annyi különbséggel, hogy reszeljünk bele frissen egy kis szerecsendiót! (Bea tippje)
BESCHAMEL MÁRTÁS (Brüklerné Buday Ella: Így főzünk ma, Mártások)
Világos vajas rántást készítünk, feleresztjük személyenként 1 dl hideg tejjel, megsózzuk, és habverővel simára keverjük, majd további 1-2 kanál tejszín hozzáadása után ismét felforraljuk. Ha levettük a tűzről, keverjünk hozzá egy kevés tojássárgáját és elmorzsolva 1 dkg. Vajat.
Lendvai Ernő magyar zenetörténész Bartók Béla muzsikáját elemző könyvében mutatja be azt, hogyan tagolta zeneműveiben az egyes zenei gondolatok ütemsorrendjét a Fibonacci-szám hosszúságú szakaszok fölhasználásával Bartók. A Lendvai Ernő által felfedezett Fibonacci szerkezetelméleti összefüggéseket Bartók ösztönösen alkalmazta zenéjének formai arányrendszerében.