Palócleves

 "Gundel-féle"

Ahogy a valódi gulyáslevesben, ebben sincs sárgarépa, gyökér, zeller vagy más leveszöldség!

Hozzávalók:

1 evőkanál sertészsír
1 nagy fej hagyma
2 púpozott teáskanál őrölt piros paprika
3 gerezd fokhagyma
40 dkg ürühús
2 dl tejföl
1 csomag kapor
30 dkg burgonya
30 dkg zöldbab
1 evőkanál liszt
1 babérlevél
őrölt kömény, só, bors
1,5 l víz
citrom
A hagymát kockára vágjuk (levesben soha nem kell túl apróra, mert meg fog főni és az apróra vágás keserűvé teheti a hagymát) és a zsírban üvegesre pároljuk. Meghintjük őrölt köménnyel és beledobjuk a kockára vágott húst. Amikor a hús már kifehéredett, beleadjuk a pirospaprikát és a széttört fokhagymát, majd felengedjük a vízzel. Egy báránypörköltet készítettünk bő lével. Amikor a hús már majdnem megpuhult, jöhet a kockára vágott burgonya és a 2 cm-es darabokra vágott zöldbab. Most adjuk bele a babérlevelet is és így készre főzzük.  A végén csomómentesen elkeverjük a tejfölben a lisztet és ezzel behabarjuk a levest. Tálalás előtt jön bele az apróra vágott kapor és a citromlé.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló