Paella (4 főre)

 

Paella fotó: angelocesare

Hozzávalók:

30 dkg rizs
30dkg tengeri hal
20 dkg tenger gyümölcsei,
egy nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
egy piros es egy zöld húsú paprika
20 dkg jó fajta mirelit kukorica
12 db rak héjastól
16 db kagyló szinten héjával együtt
5 dkg vaj
3 ek oliva olaj
só, mediterrán ízvarázs, curry, pirospaprika, bors, marhahús leveskocka
citrom

Elkészítés (a wok sütéshez hasonló eljárással) :

A kagylót és a rákot a fokhagymás vajban átforgatjuk, és félretesszük. A paprikát csíkokra vágva  rövid ideig sütjük a forró olíva olajban. Kivesszük belőle, és a kukoricát is átsütjük ugyanabban az olajban – ezt is félretesszük. Ezután a megmaradt vajat és olajat összeöntjük, és most a tengergyümölcseit a hallal pirítjuk meg a kockára vágott hagymán, végül ráöntjük a húslét (leveskocka) és pároljuk míg elfő a lé. Közben megfőzzük a rizst is, nem egész puhára (1 bögre rizs/1,5 bögre víz arányt alkalmazzunk!). Végül mindent összekeverünk a rák és a kagyló kivételével. Fűszerezzük ízlés szerint, és egy lapos lapos tepsibe vagy tűzálló edénybe elterítjük. A rákokat és kagylókat ízlésesen eligazítjuk rajta, majd tálalás előtt sütőben melegítjük. Hogy a rizs ne száradjon ki, locsoljuk meg húslével! Egy ideig le is takarhatjuk. A sütőből kivéve citromkarikákkal díszítjük.

Tehetünk még bele félbevágott fekete olíva bogyót, szintén előtte olajon átpirítva.

Ugyanezt csirkehússal is készíthetjük. Akkor nem kerül bele, és rá semmi „tengeriherkentyű”, hanem reszelt sajttal tesszük be a sütőbe és a citromos díszítés is elmarad természetesen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló