11. Nyári lecsó

Alap:
Személyenként 3 dkg apróra vágott hagymát, 10 dkg ereitől megtisztított, leforrázott és karikára vágott paprikát, 10 dkg lehámozott (szűrőkanállal forró vízbe mártva könnyen lejön a héja) paradicsomot forró zsírban addig párolunk, amíg lesül a zsírjára. 
Lásd: Brüklerné Buday Ella:
Ízlés szerint sózzuk:
A sótlan diéta követői, vagy kismamák és vesebetegek elkészíthetik só nélkül is, mert a paradicsom, kolbász, sajt elegendő sózást biztosíthat.

Előbb a paradicsomot:
Másik lecsó receptjénél Ella azt javasolja, hogy előbb tegyük bele a paradicsomot és csak utolsóként a paprikát (ez a Lecsós csirke recept). Érdemes így is kipróbálni!

Hússal:
Tehetünk a lecsóba húsos szalonnát, kolbászt, vagy húskockákat. A hagymával együtt tegyük fel, és pirítsuk le kicsit. Ízlés szerint sózzuk!

Tojással:
A tojásos lecsót úgy készítsük, hogy amikor kész a lecsó, de meg a tűzön van, csináljunk kis mélyedéseket a tojásoknak és abba üssük bele azokat egyenként, és ne keverjük el. Minden darab tojást szórjunk meg egy csipet sóval. Lefedve várjuk meg, amíg a fedő alatt a tojásfehérje fölül opálossá válik. Azután vegyük le a tűzről, amíg a sárgája még folyékony! Tojást a húsos lecsóba is tehetünk. Ezt még reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Hús nélkül:
Ha tarhonyát, tésztát vagy rizst adunk a lecsóhoz – készíthetjük akar hús nélkül is - , szintén ne keverjük össze, hanem egymás mellé, vagy ízlésesen rátéve tálaljuk. Nem csak azért, mert van, aki nem szereti összekeverve, hanem mert a lisztes termék mindig rontja az étel eltarthatóságát.

Fortély:
Bevallom töredelmesen, hogy egy kis sűrített paradicsomot mindig teszek a friss zöldségből készült lecsóba is. Vigyázni kell a mennyiségre, hogy ne domináljon, ám egy kevés sűrített paradicsom nagyon emeli az íz hatást.

Tanuljuk meg:
A lecsó nem egy "zutymék" , nem érdemes egy hétre előre, nagy fazék lekvár szerű lecsót elkészíteni. Ez egy gyors frissen készítendő, nyári zöldségétel. Lásd: Lecsó, roppanós paprikával . Teljesen más az, amit télire rakunk el!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló