Krumplis, szalonnás pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg rétesliszt
2 dl langyos tej
1/4 kockányi élesztő
1 mokkás kanál cukor
4 nagyobb újburgonya
6-8 dkg zsirad
ék (ha zsír, kevesebb, ha vaj, több legyen, de lehet 6 ek. olaj is - ami éppen van a kamrában)
2 púpozott teáskanál só
frissen őrölt bors
20 dkg húsos szalonna kockára vágva

Elkészítés:
A tejben az élesztőt a cukorral futtatjuk, közben a burgonyát héjában feltesszük főni. Ha megfőtt meghámozzuk, és melegen villával megtörjük, majd félretesszük hűlni. Közben a lisztbe belemorzsoljuk a vajat, a margarint és belemérjük az olívaolajt. Ha az élesztő a tejben kicsit habzik már, hozzáöntjük a liszthez és kezdjük a tésztát összedolgozni. Amint kihűlt a burgonya, azt is hozzátesszük. Fűszerezzük (só, bors) és jól összedolgozzuk. Ha nem áll össze, kis tejet adhatunk hozzá. Ezután kelesztjük egy órát. Végül a szalonnakockákat is beledolgozzuk és kiszaggatjuk, nagy pogácsaszaggatóval. Tojással megkenjük és az előmelegített sütőben kis lángon kb. 30 percig sütjük. Közben figyelni kell. Lehet a sütési idő 20, de 40 perc is a sütőtől függően.
Nem nagyon dekoratív, de annál aranyosabb és jó ízű falatkák lesznek belőle.
Lehet sajttal is megszórni, de enélkül is kitűnő borkorcsolya.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló