Krumplis, szalonnás pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
2 dl langyos tej
1/4 kockányi élesztő
1 mokkás kanál cukor
4 nagyobb újburgonya
6-8 dkg zsiradék (ha zsír, kevesebb, ha vaj, több legyen, de lehet 6 ek. olaj is - ami éppen van a kamrában)
50 dkg rétesliszt
2 dl langyos tej
1/4 kockányi élesztő
1 mokkás kanál cukor
4 nagyobb újburgonya
6-8 dkg zsiradék (ha zsír, kevesebb, ha vaj, több legyen, de lehet 6 ek. olaj is - ami éppen van a kamrában)
2 púpozott teáskanál só
frissen őrölt bors
20 dkg húsos szalonna kockára vágva
Elkészítés:
A tejben az élesztőt a cukorral futtatjuk, közben a burgonyát héjában feltesszük főni. Ha megfőtt meghámozzuk, és melegen villával megtörjük, majd félretesszük hűlni. Közben a lisztbe belemorzsoljuk a vajat, a margarint és belemérjük az olívaolajt. Ha az élesztő a tejben kicsit habzik már, hozzáöntjük a liszthez és kezdjük a tésztát összedolgozni. Amint kihűlt a burgonya, azt is hozzátesszük. Fűszerezzük (só, bors) és jól összedolgozzuk. Ha nem áll össze, kis tejet adhatunk hozzá. Ezután kelesztjük egy órát. Végül a szalonnakockákat is beledolgozzuk és kiszaggatjuk, nagy pogácsaszaggatóval. Tojással megkenjük és az előmelegített sütőben kis lángon kb. 30 percig sütjük. Közben figyelni kell. Lehet a sütési idő 20, de 40 perc is a sütőtől függően.
Nem nagyon dekoratív, de annál aranyosabb és jó ízű falatkák lesznek belőle. Lehet sajttal is megszórni, de enélkül is kitűnő borkorcsolya.
frissen őrölt bors
20 dkg húsos szalonna kockára vágva
Elkészítés:
A tejben az élesztőt a cukorral futtatjuk, közben a burgonyát héjában feltesszük főni. Ha megfőtt meghámozzuk, és melegen villával megtörjük, majd félretesszük hűlni. Közben a lisztbe belemorzsoljuk a vajat, a margarint és belemérjük az olívaolajt. Ha az élesztő a tejben kicsit habzik már, hozzáöntjük a liszthez és kezdjük a tésztát összedolgozni. Amint kihűlt a burgonya, azt is hozzátesszük. Fűszerezzük (só, bors) és jól összedolgozzuk. Ha nem áll össze, kis tejet adhatunk hozzá. Ezután kelesztjük egy órát. Végül a szalonnakockákat is beledolgozzuk és kiszaggatjuk, nagy pogácsaszaggatóval. Tojással megkenjük és az előmelegített sütőben kis lángon kb. 30 percig sütjük. Közben figyelni kell. Lehet a sütési idő 20, de 40 perc is a sütőtől függően.
Nem nagyon dekoratív, de annál aranyosabb és jó ízű falatkák lesznek belőle. Lehet sajttal is megszórni, de enélkül is kitűnő borkorcsolya.
Megjegyzések