2. Alapmű - a húsleves








B.B. Ella a húslevesről:
Ha azt akarjuk, hogy a leves kitűnő ízű és erős legyen, akkor a húst és a csontot hideg vízben tegyük fel főzni, s ha már f élig puhára főtt a hús, sózzuk meg és tegyük hozzá a zöldséget. Ha elsőrendű főtt húst akarunk, akkor csak a csontot tegyük fel hideg vízben és a húst csak akkor tegyük bele, ha már forr a víz.
A legsilányabb marhahúsból is kitűnő főtt húst kapunk, ha egy nappal a használat előtt a fenti módon főzzük és csak másnap zöldséglejük be, s még két órát csendes forrással főzzük tovább.

Szabályok:

  1. A húsleveshez annyi víz kell, amennyi ellepi a húst. 
  2. Nem tilos a leveskocka, de nem pótolható vele a szükséges húsmennyiség. 
  3. Az átlátszóságot a csendes forrás biztosítja, de ha behomályosodott a levesünk, van megoldás. Tegyünk bele ismét egy darab nyers húst és főzzük vele tovább egészen kis tűzön! Ki fog tisztulni. 
  4. A levesbetétet mindig külön vízben főzzük. Na, abba mindig tegyünk leveskockát! 
  5. Levesünket tűzforrón tálaljuk! 
  6. Minden húslevesbe jó tálaláskor aprított petrezselymet adni. 
  7. Vigyázzunk a bezöldségelésnél, hogy ne legyen túl sok a sárgarépa, mert édes lesz a leves. 
  8. Tegyünk bele bőven hagymát - a hagymát lehet héjával együtt, de vigyázzunk hogy tiszta legyen és ha kész a leves dobjuk ki -, fokhagymát egészben és a végén még egy kis összetört fokhagymát is!

Nyáron a húslevesbe nem kell gyökeret rakni, hanem főzhetjük az idény szerinti zöldségekkel, karalábéval, paprikával, paradicsommal és zöld-fűszerekkel. Például csokorba kötött zellerrel-zölddel, amit azután kiveszünk a levesből. Vágott petrezselyemmel tálaljuk!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló