Jeges Budapest

1849-1924



Emília Elza Éva 
...aki csak utasításokat adott a konyhában


Mindössze az édességek, befőzés és a likőrök elkészítésében vett tevékenyen részt. Nevéhez fűződik a „Csemegebor-kocsonya fagylalttal töltve”. Amikor ő ezt készítette, még nem volt elektromos hűtőszekrény. Minden reggel lovas kocsin hozták a – méretben és formában - nagy gerendákhoz hasonlítható jégtömböket. Az utcán kiabált a jeges, és akinek aznap szüksége volt jégre, annak szakácsnője lekiáltott a budapesti bérház ablakából, hogy hozhatják. Volt egy szekrény, amit ezzel a jéggel ügyesen kibéleltek és így hidegen tartotta egy napig a benne tárolt ételt. Vidéken ugyanehhez, a sokkal nagyobb méretű és földbe ásott jégverem volt használatos, már a jégszekrényeknél korábban is. A jeget oda is előre gyártva hozták, de valamivel tovább hűtött, mert a földben a pincehideg nem engedte gyorsan olvadni.


Ezt a képet a "voltegyszer"  c. blogban találtam. Érdemes ott jobban is körülnézni!



A képen a jeges kocsit „EIS-JÉG” felirattal, egészen a jobb oldal alsó sarkában találjuk.


Jeges még az 1960-as években is járt, akkor már motorizált járművel, egészen addig, míg az elektromos hűtőszekrény minden háztartásban meg nem jelent. Talán egy kicsit még azután is. Amerikában a mai napig létezik, sőt az ICE CUBE Jéggyártó Társaság megalakult Magyarországon is 1991-ben, mely jéggyártással és forgalmazással foglalkozik.



 



A jég elhozott minket 19. és 20. század fordulójából a 21. századba de most álljon itt egy kép és a hozzá tartozó cikk, ami visszavisz minket 2011-ből 1910-be, amikor Emilia Elza Éva itt élt az Egyetem téren, éppen szemben a képen látható egyetemmel. 



Magasodik egy kupola az eredeti épületen, ami ma hiányzik. Amikor a ház épült, itt még csillagászati tanszék működött. Az 1920-as években kigyulladt az tető, és a helyreállítás során nagyvonalúan lemondtak a kupola rekonstrukciójáról.

Milyen szép volt ez így, azzal a kis villamossal. Sokkal szebb mint a mai, hadihajók korlátjára emlékeztető ferde, imbolygást szimuláló, a népnyelv által tankcsapdáknak elnevezett rudakkal, amik az autóközlekedés és parkolás tiltását szolgálják. Mennyivel ízlésesebb módon is ki lehetett volna tiltani onnan a járműveket!




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló