Két fogásos olasz ebéd, ami egy magyar fejből pattant ki

Akkor miért olasz? 
Mert az első fogás tészta - olaszosan elkészítve - és a második, hús zöldséggel. 
Lehetne krumplival is (rizzsel soha, mert az megint egy első fogás), de ha túl sok tésztát esznek, jobb ha nincs szénhidrát-dús köret a húshoz. 
Márpedig ha jó a tészta, sokat esznek.


Hozzávalók 10 főre, a tésztához:

1 kg széles metélt (lehet több, ha olyan a banda)
10 dkg vaj
1 db padlizsán
3 dl tejszín
10 dkg mozzarella
1 hagyma
1 fej fokhagyma (ha nagy, akkor csak 3/4)
1 tk sűrített paradicsom
5 kis friss paradicsom lehámozva
olasz fűszerkeverék (Aldiban vettem, de ha nincs, jó egy kis oregano, szárított őrölt chili, ilyesmi)
só, bors, leveskocka, frissen reszelt szerecsendió
parmezán reszelve
nagy csomó petrezselyem

Elkészítés:
  • A hagymát kockára vágva a vajon megpirítjuk és hozzáadjuk a hámozott paradicsomot is felkockázva.
  • Közben a szeletekre vágott padlizsánt (amit előző este szeltünk, sóztunk és hagytuk hogy leve kicsorogjon belőle) olajban mindkét oldalán átsütjük. Három gerezd fokhagymát szeletelve adunk még hozzá sütés közben.
  • A sült padlizsánt turmixgépbe tesszük, ráontjuk a tejszínt és megmixeljük. Ha túl sűrű, mehet bele kevés víz is.
  • Mindezt a vajban sült hagymára ontjuk és izésítjük a fűszerekkel. Végül a kockára vágott mozzarellát is beledobjuk
  • A szószba belekeverjük a felaprított petrezselymet, összekeverjük a tésztával és hogy jó csúszós legyen, kevés forró tésztafőzővizet tehetünk még hozzá - amit ugye megmentettünk erre a célra.
  • A legvégén hintsük meg alaposan reszelt parmezánnal.
  • Hozzávalók a II. fogáshoz 10 főre ugyancsak:


1 jégsaláta
10 szelet nagyon vékony (kb. 3 mm) nyers karaj, amit még alaposan kiklopfolunk
húskrém (valami maradékból)
20 szeret húsos szalonna bevagdalva
kevés disznózsír
só, olívaolaj


Elkészítés:

  • A salátát megmossuk és lecentrifugáljuk. Salátacentrifuga hiányában tiszta, jó nedvszívó konyharuha segítségével vízteleníthetjük.
  • A kiklopfolt és enyhén besózott húsokat megkenjük húskrémmel, majd félbehatjuk és mindegyikre rátűzünk egy szalonnát. 
  • kizsírozott tepsibe rakjuk szorosan egymás mellé.
  • A salátát sóval és olívaolajjal izésítjük és a kisült húsfalatkákkal egy tálon tálaljuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló