Széna leves - elsőre
Szerintem 6 adag lesz,
de ha nagyon ízlik...
Hozzávalók (alap léhez):
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1/4 zeller gumó
1/2 póré
1/2 hagyma héjával
1 nagy gerezd fokhagyma ketté vágva
2 marék csalán tea (és/vagy gyújtoványfű)
5-6 egész bors
2 szegfűbors
2 szegfűszeg
2 ág kakukkfű
1 ek oregano
3 boróka bogyó
1 csillag ánizs
mogyorónyi gyömbér gumó
1 l víz
További hozzávalók a leveshez:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 dl tej
2 ek tejföl
1-2 dl tejszín
2 ág kakukkfű
kevés reszelt gyömbér
1 nagy, púpozott tk Marmite (ha megduplázod, attól csak jobb lesz a leves)
só, bors
1,5 dl száraz pezsgő
Tálaláshoz:
1 csokor snidling vagy petrezselyem, vagy kapor
pirított zsemle kocka
Elkészítés:
Mielőtt belemélyednél, tudd meg mi a Marmite!
A képre kattintva az is kiderül, hogy hol kapható.
- Tegyük fel az alap lét. Az összes hozzávalót hozzávalót főzzük a vízben legalább 30 percig. A zöldségeket aprítva vagy reszelve. Miután megfőtt szűrjük le. Jó ha ki is hűl, mert hidegen nem fogja csomóssá tenni a rántást.
- Ezután pirítsuk meg a lisztet barnára. Mielőtt még megégne adjuk hozzá a vajat. (A levesnek barnábbnak kell lenni mint a képen az enyém. Ezúttal még nem pirítottam előre a lisztet. Negatív tapasztalat.) A rántáshoz tegyük hozzá a kakukkfű ledörzsölt leveleit és a reszelt gyömbért. Pirítsuk együtt!
- Ha kész a barna rántás, a tejhez tegyünk egy kis vizet vagy hideg alap lét és óvatosan keverjük a rántáshoz. Ha mégis csomós lesz, elő a bot mixert!
- Jöhet a többi hozzávaló. Marmite után sózzunk csak. Akár valami finom leves fűszerrel is lehet. A sűrűséget kevés vízzel, ízlésünk szerint állítsuk be.
- Az utolsó előtti lépés a pezsgő, amivel már nem forraljuk.
- Végül vágjunk rá friss zöld fűszert. Nem gondoltam volna a kaporra, de csak az volt itthon és meglepően ízletes lett tőle a leves. Még jöhet a zsemle kocka - ha akarod.