Tészta marinált zöldségekkel



Hozzávalók (6főre):

500 g penne (tollhegy) tészta
10 dkg kéksajt
2 dl tejszín
1 és ½ fej hagyma
5 dkg parmezán sajt
napraforgó olaj
olívaolaj
frissen reszelt szerecsendió
5 db paradicsom
1 fiatal cukkini
egy nagy húsos zöldpaprika (esetleg kaliforniai)
10 nagy gerezd fokhagyma
1 leveskocka
1 dl fehér bor
balzsamecet

Elkészítés:

Ezúttal nem kell feltennünk a vizet, amíg készítjük a szósz – ahogy az olasz tésztareceptek általában mondják – mert jobb, ha előre elkészítjük a zöldséget és a szószt.

Szósz: 
  • Egy fej hagymát és 5 gerezd fokhagymát tegyünk fel napraforgóolajon pirulni.
  • Ha a hagyma majdnem üveges (nem kell egészen megvárni), adjuk hozzá a kéksajtot. Mielőtt még odaégne, öntsük nyakon a tejszínnel. Ízesítsük egy ½ leveskockával és reszeljünk bele szerecsendiót. Kis ideig forraljuk, majd tegyük félre.


Zöldség: 
  • Készítsünk elő egy nagy serpenyőt napraforgóolajjal és még ne gyújtsuk alá, de a sorban felszeletelt zöldségeket ide gyűjtsük! Egy nagy lábosban vizet is tegyünk fel forralni, a paradicsom hámozásához.
  • A cukkinit hámozzuk meg csíkosra (minden második csík héjas marad), majd szeleteljük körülbelül 7-8 cm hosszú, csíkokra. Ugyanígy szeleteljük a paprikát is.
  • A fokhagymát szintén nagy hosszúkás szeletekre vágjuk, a maradék fél hagymát pedig karikákra úgy, hogy majd csíkokra essen szét.
  • Most alágyújthatjuk a zöldségek alatt a lángot és hirtelen – nagy lángon süssük meg a zöldségeket.
  • Közben meghámozzuk a paradicsomot és cikkekre vágjuk, majd a sült zöldségre borítjuk. A közepén készítsünk egy kis helyet, ahova a fehér bort öntjük és a borba pedig maradék fél leveskockánkat helyezzük el.
  • Így forraljuk még rövid ideig, és mielőtt elzárjuk a tüzet, könnyű kézzel egyszer keverjük át!
  • Locsoljuk meg olívaolajjal, reszeljünk rá szerecsendiót és szórjuk meg a tetejét balzsamecet spray-vel. Ezután már ne keverjük, csak fedjük le! Így hagyjuk egy-két órát pihenni.
Tálalás előtt főzzük ki a  tésztát al-dente, és mindjárt keverjük össze a felmelegített sajtszósszal! A zöldséget szintén melegítsük meg, de ne keverjük a tésztához, hanem külön edénybe tegyük az asztalra. Reszelt parmezán sajttal kínáljuk!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló