CUKROZOTT NARANCSÍV

Brüklerné Buday Ella: Így főzünk ma című könyvéből
A narancs héját kár kidobni, hiszen az egyik legkedveltebb édességet  készíthetjük belőle kevés fáradtsággal és költséggel. A narancs héját keskeny  gerezdekre vágjuk és 3 napig hideg vízben áztatjuk úgy, hogy a vizet naponta  lehetőleg 3-szor cseréljük rajta. Ezután még másfél napig áztatjuk úgy, hogy  csak egyszer cserélünk vizet az egész idő alatt. A következő két napon napjában  egyszer felforraljuk, majd azonnal hideg vízbe szűrjük át. A következő napon  forró szirupba dobjuk, majd ebben hagyjuk állni 4 napig. A negyedik napon a  szirupot kissé felmelegítjük csak addig, hogy a narancs héját ki lehessen belőle  szedni, maid kristály cukorban megforgatjuk, és szárító rácson megszárítjuk. Ha  csokoládés narancs ívet akarunk készíteni, ugyanúgy járunk el, mint a cukrozott  narancs ívnél, de az utolsó napon, amikor a szirupból a narancs héjakat kiszedtük,  nem kristály cukorba, hanem felolvasztott csokoládé gyurmába mártjuk, és így  hagyjuk megszáradni. Mindkét változatban sokáig eláll és igen kellemes ízű  édesség. 
Szirup készítése: 3 dl vízbe 1 kg cukrot főzzünk meg és ezt a mennyiséget 80 dkg narancs héjhoz használjuk! Ha a szirup fürdő után van maradék, azt félretéve, újabb narancs héj kandírozáshoz később is felhasználhatjuk.
Szirup készítése: 3 dl vízbe 1 kg cukrot főzzünk meg és ezt a mennyiséget 80 dkg narancs héjhoz használjuk! Ha a szirup fürdő után van maradék, azt félretéve, újabb narancs héj kandírozáshoz később is felhasználhatjuk.
 
 
Megjegyzések