CUKROZOTT NARANCSÍV
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAX-bDOg095SyVKoPtdvhAlkTRpZCqCsGO9HjOdLsdJoCfNBf7ziqqiCDQp28OzCEId6XijYmTZEXuTlwBxmRDm8mXaOauwAUdbSOfP-q4-tpvZFiiZq-AKCg7uK5LD2biOQcVo1RYJCHu/s400/cukrozott+narancsh%C3%A9j.jpg)
Brüklerné Buday Ella: Így főzünk ma című könyvéből
A narancs héját kár kidobni, hiszen az egyik legkedveltebb édességet készíthetjük belőle kevés fáradtsággal és költséggel. A narancs héját keskeny gerezdekre vágjuk és 3 napig hideg vízben áztatjuk úgy, hogy a vizet naponta lehetőleg 3-szor cseréljük rajta. Ezután még másfél napig áztatjuk úgy, hogy csak egyszer cserélünk vizet az egész idő alatt. A következő két napon napjában egyszer felforraljuk, majd azonnal hideg vízbe szűrjük át. A következő napon forró szirupba dobjuk, majd ebben hagyjuk állni 4 napig. A negyedik napon a szirupot kissé felmelegítjük csak addig, hogy a narancs héját ki lehessen belőle szedni, maid kristály cukorban megforgatjuk, és szárító rácson megszárítjuk. Ha csokoládés narancs ívet akarunk készíteni, ugyanúgy járunk el, mint a cukrozott narancs ívnél, de az utolsó napon, amikor a szirupból a narancs héjakat kiszedtük, nem kristály cukorba, hanem felolvasztott csokoládé gyurmába mártjuk, és így hagyjuk megszáradni. Mindkét változatban sokáig eláll és igen kellemes ízű édesség.
Szirup készítése: 3 dl vízbe 1 kg cukrot főzzünk meg és ezt a mennyiséget 80 dkg narancs héjhoz használjuk! Ha a szirup fürdő után van maradék, azt félretéve, újabb narancs héj kandírozáshoz később is felhasználhatjuk.
Szirup készítése: 3 dl vízbe 1 kg cukrot főzzünk meg és ezt a mennyiséget 80 dkg narancs héjhoz használjuk! Ha a szirup fürdő után van maradék, azt félretéve, újabb narancs héj kandírozáshoz később is felhasználhatjuk.
Megjegyzések