Palacsintasütés


A brazíliai Belem kedves lakóinak készültek az alábbi videók, hogy ők is tudjanak palacsintát sütni. A felvételek még karácson előtt készültek.








Ez jó móka volt, de az igazság az, hogy én a palacsintát teljesen máshogy csinálom. Így:

(Egy tojáshoz 4 dl folyadékot adok, amiből 3 dl ásványvíz és 1 dl tej - ehhez jön 16 dkg liszt. Az alábbi receptben egyáltalán nincs is szó tejről, és a palacsinta mégis tökéletes lesz. Disznózsírban kisütve a legfinomabb az íze. Olajat a tésztába soha nem teszek és cukrot sem feltétlenül - csak nagyon keveset, éppen ami ellensúlyozza kissé a hozzáadott sót.)




Recept:

Személyenként 4 dkg lisztet, 1/4 tojást és 1 dl szódavizet számítunk. (Lehet rendes vízzel is készíteni.) Sütés előtt legalább egy órával mély tálban a tojást, kevés (szóda) vizet, pici sót, cukrot és a lisztet habverővel jól összekeverjük és lassan a többi (szóda) vízzé felhígítjuk. Sütéshez kis lábasban olvasztott zsírt készítünk, amelyből kis kanállal teszünk a palacsintasütőbe, majd tűzön megforrósítjuk, a palacsintasütőt ezzel jól kizsírozzuk, és a zsírt visszatöltjük a lábasba. Ekkor a palacsintatésztából egy merőkanálnyit teszünk a sütőbe es gyorsan, egyenletesen szétfolyatjuk benne. Mindkét oldalát világos pirosra sütjük. Ezt az eljárást minden egyes palacsintánál megismételjük. A kisült palacsintákat gőz fölé helyezett tálra, egymásra rakjuk, amíg mindegyik kisül, mert így tudjuk legjobban melegen tartani. Tetszés szerinti ízzel megtöltjük, összecsavarva tálaljuk. Tetejét porcukorral szórjuk be. Ha esetleg a palacsintákat melegíteni akarnánk, sütőbe soha ne tegyük, mert kiszáradnak. Csakis gőzön melegítsük, mégpedig úgy, hogy a lábas aljára egy üres palacsintát fektessünk, arra tegyük az összegöngyölt palacsintákat, a lábast lefedjük és egy forró vízzel telített nagyobb lábasba helyezzük. (Brüklerné Buday Ella: Palacsinta ízzel)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló