Körözött, csak juhtúróból vajjal

Nálunk elengedhetetlen része a karácsonyi menünek a körözött. Ma nem arra készült, de aki jól osztja be az idejét, a beigli mellett a körözöttet is elkészítheti már most, a napokban. (Tárolás: lég-mentesíthető edényben és hűtőszekrényben.) Karácsonykor a körözött inkább 26-án játszik szerepet, amikor már teljesen nyitott a ház, 30 fölött a létszám és több is, ha az egész átmenőforgalmat összeadjuk. Ilyenkor délután már csak büfé szerű kiszolgálás van. Körözött, vadpástétom, libamáj a fő attrakciók, de hagyományosan ezeket már az első vendégek is megkóstolhatják 24-én.






Miért jó, ha sört iszol a körözött keverése közben? Mert eszedbe jut, hogy hallottad valahol - vagy olvastad egy blogban - hogy a körözöttet sörrel lehet lazítani és ízben gazdagítani.
Plutty, bele egy löttyintést!

Hozzávalók:

25 dkg brindza (jó fajta, nem hamisított!)
10 dkg vaj
1/2 fej vöröshagyma, apró kockára vágva
2 szelet konzerv szardínia (magyarul olajos hal)
1 és 1/2 evőkanál tökéletes pirospaprika (olyan amit nem kapsz a közértben, csak piacon a termelőtől)
1 mokkáskanálnyi Piros-arany (ha bírja a közönség, csípős)
1 késhegynyi őrölt kömény
1 evőkanál sör
1/2 evőkanál tejföl

Nem tévedés, só nem megy bele. Ha ebbe só kellene, akkor nem jó a brindza - ami persze nem a sótól jó, de elég sósnak kell lennie. A Piros-arany is sós, úgyhogy nem kell bele több. Jól összekeverni és kész! 




Tálalva nem így lesz. Nagyobb edényben kevertem hogy könnyű legyen dolgozni. Puszta szórakozásból formáltam meg félgömb alakra. Szendvics készül belőle, amihez még jó fajta bagettet kell szereznünk holnapra.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló