Édes savanyú, töltött, káposzta (6 főre)
Elkészítési dő (aktív): 45 perc
Elkészítési dő (teljes): 140 perc
Hozzávalók:
A szószhoz
1 nagy fej hagyma - felezve és vékonyra szeletelve
3 evőkanál olívaolaj
1 egész paradicsom – a héja lehúzva
3 evőkanál friss citromlé
3 evőkanál barna cukor
½ csésze szárított meggy
2 teáskanál só
½ teáskanál fekete bors
A töltött káposztához
1 kg káposzta – 2 db káposztának a „szíve” vagyis a belső fiatalabb levelei
½ kg marha tarja - darálva
3 evőkanál hosszúszemű rizs – előfőzött gyors rizst vásároljunk
1 kisebb hagyma lereszelve
2 teáskanál só
½ teáskanál fekete bors
Elkészítés:
A hagymát a szószhoz pirítsuk meg az olajon arany barnára, kevergetve, 12-15 percig. Azután adjuk hozzá az összes hozzávalót a paradicsommal és a citromlével kezdve. Kevergetve pároljuk 30 percig.
Ezzel egy időben a káposztát tegyük fel főni sós vízben. Addig főzzük – kb 5 perc – amíg a káposzta hajlékonnyá nem válik, de még nem veszíti el a formáját. Emeljük ki a vízből a káposztákat egy szűrőkanállal és miután lecsurgattuk róla a vizet, válasszuk szét a leveleket és papírtörlőre helyezve szárítsuk, majd törölgessük meg – miután kivágtuk a vastag ereket a levelek tövéből.
Keverjük össze a húst, a rizst, a reszelt hagymát, sót, borsot és kevés vízzel lazítsuk a masszát. Jó ötlet, ezt a tölteléket előre elkészíteni és hosszan állni hagyni, hogy a rizs már előre is puhuljon kicsit, mert ellentétben a magyaros töltelékekkel, ebben az esetben nyersen adjuk hozzá a rizst.
Most töltsük meg a káposztákat a szokásos módon és a levél hajtásánál lefelé fordítva helyezzük mély tűzálló tálba. Rétegenként locsoljuk a szósszal és kb. 90 percig pároljuk fedő alatt a sütőben.
A recept a New York-i szezonális receptekből van. Csak egy baj van, nálunk nem kapható a mustard cabbage (a fenti képen látható). Készítsük el becsületes, magyar fejes káposztából!
Sweet-and-Sour = édes-savanyú
yield = hozam (mennyi lesz belőle)
halved = felezett
dried = szárított
wrapped = csomagolt
long-grain rice = hosszúszemű rizs
grated = reszelt