Krémes
The Crème of the Krémes in Budapest
the opinion of The Wall Street Journal
Vajastésztát készítünk (lásd vajastésztáknál) 26 dkg lisztből és 24 dkg vajból. Két 25 X 40 cm-es lapot nyújtunk ki belőle és sütőlapra téve, forró sütőben megsütjük. Az egyik lapra felkenjük a krémet, a másikat ráhelyezzük és éles vizes késsel felvágjuk. (A kést hegyére állítva, könnyedén vágjuk a tésztát, nehogy kinyomjuk belőle a krémet.)
Vanília krém: 4 tojás sárgáját, 20 dkg vaníliás cukrot, 4 dkg lisztet és 2 dl tejet habüstben állandó keverés mellett sűrűre főzünk. (Ha van otthon vanília-rudunk, egy kis darabkát tegyünk bele és főzés után a vanília-darabot vegyük ki belőle.) Ha levettük a tűzről, a 4 tojás fehérjét (de lehet egy-két tojás fehérjével több is) kemény habbá verjük, és a krémhez vegyítjük, majd még melegen a lepényre öntjük, szépen eligazítjuk és a másik lappal lefedjük. Tölthetjük 4 tojásból készült tejszínhabos vanília krémmel is. (Lásd krémeknél.) Tetejét porcukorral megszórjuk.
Vanília krém: 4 tojás sárgáját, 20 dkg vaníliás cukrot, 4 dkg lisztet és 2 dl tejet habüstben állandó keverés mellett sűrűre főzünk. (Ha van otthon vanília-rudunk, egy kis darabkát tegyünk bele és főzés után a vanília-darabot vegyük ki belőle.) Ha levettük a tűzről, a 4 tojás fehérjét (de lehet egy-két tojás fehérjével több is) kemény habbá verjük, és a krémhez vegyítjük, majd még melegen a lepényre öntjük, szépen eligazítjuk és a másik lappal lefedjük. Tölthetjük 4 tojásból készült tejszínhabos vanília krémmel is. (Lásd krémeknél.) Tetejét porcukorral megszórjuk.
Megjegyzések