Két fogásos egyszerű ebéd
Brüklerné Buday Ella, Így főzünk ma c. könyvéből:
BURGONYALEVES
A burgonyát megtisztítjuk; apró kockákra vágva pici zellerlevéllel, kevés sós vízben megfőzzük. Rántást készítünk, amelyhez kevés reszelt hagymát, csemegepaprikát, finomra vágott petrezselyemzöldjét és pár csepp Yestort keverünk. Hideg vízzel feleresztjük és összekeverjük a megfőtt burgonyával. Tálaláskor tejföllel ízesítjük.
Második fogás: Jáksó-féle tarhonyás hús
Hozzávalók:
fél kg kerek szemű tarhonya
fél kg hús (lehet sertés vagy csirke,akár pulyhahús)
1-2 v.hagyma
olaj
delikát
pirospaprika
kovászos uborka
Elkészítési mód:
A szokásos módon pörköltet készítünk. A vöröshagymát apróra vágjuk,és kevés olajon megfonnyasztjuk, majd meghintjük p.paprikával, delikáttal, rárakjuk a húst és felöntjük vízzel és puhára pároljuk (ha kell, közben pótoljuk a vizet).
A tarhonyát kevés (1-2 k.) olajon aranybarnára pirítjuk (de ne égjen meg), célszerű ezért kis fokozatnál pirítani. Felöntjük kb.1,5 liternyi vízzel,megszórjuk kevés delikáttal, és feltesszük főni. Mire a leve elfő, már majdnem megpuhul a tarhonya. Közben kavargassuk, nehogy leégjen! Ezután levesszük a tűzről és fedővel letakarjuk, és így a gőzben hagyjuk teljesen puhára párolódni. Így nem fog szétmálni a tarhonya, és nem tapad össze.
Amikor a pörkölt is elkészült, tehát megpuhult a hús, és jó sűrű szaftja van, akkor a kész tarhonyával összekavargatjuk. A pörköltbe bele lehet főzni egy-egy paprikát és paradicsomot is.