Disznóhús fekete lével




(17. századi magyar recept )

Disznó, malac vagy vadhúst veszünk. 3 kg húst sós vízben feltesszük főni és mellé teszünk egy jó darab (40 dkg kenyérből) erősen megpirított kenyeret. Közben megpucolunk 1 kg almát és 1 kg hagymát, ezeket feldaraboljuk és 20 dkg összetört dióbéllel együtt, kevés olívaolajon, serpenyőben odatesszük pirítani (először a hagymát és a diót, majd hozzátesszük az almát). Egy kis almaecetet is öntsünk alá! Ezt a masszát addig pirítgatjuk keverve, amíg megfeketedik. Azután ezt, és a főtt hús levét a kenyérbéllel együtt összeturmixoljuk, majd teszünk hozzá cukrot, őrölt borsot, friss gyömbért reszelve és szegfűszeget. Az így kapott szószt a húsra öntjük és megsütjük. Az eredeti - 400 éves - recept szerint a kenyeret átpasszírozzuk és azután keverjük össze a szósszal és a húslével. A turmixolás egyrészt egyszerűbb, másrészt gusztusosabb, ha az alma és a hagyma, a dióval együtt homogén mártássá válik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló