Csirkeleves és rizskoch




Húsleves grízgaluskával

6 főre 6 db csirke alsó combból készül leves. A húst hagymával, fokhagyma gerezdekkel, egész borssal, sóval, levesfűszerrel megfőzöm, majd leszűröm. A hagymákat és a borsot kidobom. A főtt húst hűtőbe teszem és a levet bezöldségelem. 2 db fehér-, 2 db sárgarépa - karikára vágva - és 3 paradicsom megy bele. Tálalás előtt ismét a hússal forralom fel és beleszaggatom a daragaluskát

A leveshez házi kenyeret sütök az A Big Lazy Loaf receptje szerint.


DARAGALUSKA (Brüklerné Buday Ella Így főzünk ma c. könyvéből)

5 dkg zsírt habosra keverünk, hozzáteszünk 1 egész tojást és 10 dkg darát. Az egészet fakanállal jól összekeverjük, hogy kemény massza legyen, majd állni hagyjuk 2-3 órán át és csak tálalás előtt szaggatjuk bele kis kanállal a leszűrt és forrásban levő levesbe. (Ha csak kevés levest főzünk, akkor külön sós vízben is kifőzhetjük.) Főzési ideje nagyon lassú tűznél 15 perc. Ezután még 10 percig hagyjuk a levesben fedő alatt duzzadni. Ez a mennyiség 6 személy részére elegendő.

Rizs koch 

RIZSKOCH (Brüklerné Buday Ella Így főzünk ma c. könyvéből)
Személyenként 3 dkg rizst lobogó forró vízben félig megfőzünk és leöblítjük. 2 dkg vajat ½ dl tejjel lábasban felmelegítünk, és a rizst belekeverjük, majd sütőben fedő alatt keverés nélkül puhára pároljuk. Ha már puha, kihűtjük. Ezalatt személyenként ½ tojás sárgáját, 2 ½ dkg cukorral habosra keverünk és hozzávegyítjük a kihűlt rizst. Végül a tojás fehérje keményre vert habját könnyedén hozzákeverjük, és kivajazott, zsemlemorzsával meghintett formában világos pirosra sütjük. Tálra borítva gyümölcsízzel vagy csokoládé öntettel (lásd sodóknál) tálaljuk. (Süthetjük kizsírozott tűzálló tálban is.)

CSOKOLÁDÉ SODÓ (Brüklerné Buday Ella Így főzünk ma c. könyvéből)
 Személyenként ½ dl tejet, ½ tojást, 2 dkg cukrot és 2 ½ dkg reszelt csokoládét habüstben hidegen jól összekeverünk és tűzre tesszük. Állandó keverés mellett forrásig hevítjük. Tálalásig gőz felett tartjuk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló