Lávatorta

..avagy, Molten chocolate cake


Hozzávalók:

125 gr étcsokoládé (jó minőségű, 60 %), 
125 gr vaj, 
2 csapott ek. sima liszt, 
4 ek. cukor, 
2 egész tojás, 
2 tojás sárgája, 
késhegynyi vanília
vaj és kakaópor (holland, nem instant, nem cukros) a szóráshoz

Mindezt, miután összekevertük, egy kis - lehetőleg szilikon - tortaformába öntve 12-15 perc alatt készre sütjük. Muffin formában 4 db lesz belőle. Tortához vehetünk dupla mennyiséget. Az alábbi videorecept nem adja a mennyiségeket, de a tojások számából következtethetünk. Mindenképpen nagyobb menyiséggel dolgozik a séf, mert 6 nagy muffin formát tölt meg vele.

Videorecept



Elkészítés, ahogy Flat-cat csinálta: 

  • A csokit a vajjal összeolvasztom kis lángon, időnként megkeverve. Megy hozzá a liszt, cukor, vanília, és ha már langyos, az egész tojások és a sárgája is.
  • Kivajazott, kakaóval “kilisztezett” formába öntöm, háromnegyedéig érjen a massza a formának.
  • 210°C fokon 14 percig sütöm. Így a közepe folyékony, krémes marad, a külseje pedig átsül. A sütőből kivéve még kissé nagyobb része remegős a sütinek, de mire kicsit kihűl, jobban megszilárdul. A formából simán ki lehet borítani, maximum egy késsel kell segíteni a széleknél.


  • Gyömbéres körtét és mascarponés tejszínhabot adok mellé.
  • A körtéhez a meghámozott, felkockázott körtét nádcukorral, citromlével és reszelt gyömbérgyökérből kicsavart lével ízesítem (de a szárított gyömbér is megteszi). Kicsit kell hagyni állni a tálalás előtt, hogy összeérjenek az ízek.
  • A mascarponés habhoz 1-1 dl mascarponét és tejszínt 1 evőkanál porcukorral  simára keverek, majd habszifonba töltöm. Mascarponével keverve a tejszínhab sokkal gazdagabb ízű, stabilabb szerkezetű lesz.


Ez a recept idézet, úgyhogy az 1 szám, 1 személy a Flat-cat oldal tulajdonosát jelenti. Például én nem is sejtettem, hogy van még valaki 2011-ben, aki habszifont használ. Ezért Brüklerné Buday Ella habszifonos turmix receptjeit nem terveztem közzé adni - úgy mint elavultakat. Ezt most át fogom gondolni, de előbb még utánanézek, hogy kapható-e napjainkban a kereskedelemben ez az ipari műremek, vagy csak olyanok használják, akik a dédi-mamától örökölték.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló