Lemon pie
Az alaphoz:
kb. 12 dkg vaj,
30 dkg darált zabkeksz,
1 db tojás fehérje
A krémhez:
3 citrom (vagy 4 lime) leve,
2 dl sűrített tej,
egy dl sűrű joghurt.
(A citrom helyett használhatunk 1,5 dl angol jellegű narancs jam-et, ebben az esetben sütinket Orange pie-nak nevezzük)
A habcsók(meringue) borításhoz:
3 db tojás fehérje és
15 dkg porcukor
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk és hozzákeverjük a kekszet és egy tojás fehérjét habbá verve majd belenyomkodjuk egy kb. 20 cm átmérőjű tűzálló tál aljába, és amennyire tudjuk, fel az oldalára. (A keksznek annyira kell nedvesnek lennie a vajtól és a tojástól, hogy amikor összenyomjuk, ne essen szét). Ezt a tésztát, amit kéregnek is neveznek, előmelegített sütőben enyhén megsütjük. Lassú tűzön max. 10 percig. A citrom levét összekeverjük a sűrített tejjel és a joghurttal és ráterítjük a félig megsült kéregre. Kb. 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. A másik 3 tojás fehérjét közben 15 dkg porcukorral, kemény habbá verjük, rásimítjuk a torta tetejére, visszatesszük a sütőbe és lassú tűzön addig sütjük míg aranybarna lesz.
Megjegyzések