Házi disznósajt
A disznósajt egy nagyon ízletes hideg étel, de sokan nem szeretik, mert az a híre, hogy a disznóölésen általában beledobnak minden rossz minőségű húst. Valóban sokszor hanyagul megtisztított bőr kerül bele, ami finoman kifejezve "a torok kéményseprője" lesz - és ezúttal nem a negró cukorra gondoltam. Ha igazán tiszta és gusztusos disznósajtot szeretnénk feltálalni, akkor készítsük el otthon.
Vegyünk egy fél disznófejet és sóval, borssal, leves-fűszerrel ízesített vízzel főzzük addig, amíg teljesen leomlik a hús a csontjáról. Tehetünk bele még nyelvet és színhúst is. Ha megfőtt és kicsontoztuk, vágjuk kis darabokra és nyomjunk bele 4-5 gerezd friss fokhagymát és szórjuk meg jó minőségű pirospaprikával és 1 csomag zselatinnal. Locsoljuk meg egy kis langyos levessel, amiben a hús főtt. Ezt a levet érdemes előbb zsírtalanítani, egy éjszakára hűtőben kifagyasztva könnyen levesszük róla a zsírt. Nem sok kell belőle, mert ez nem egy kocsonya. Csak annyit vegyünk, ami segít összeállítani a húst. Kicsit rázzuk össze, fűszerezzük még ízlés szerint és légmentesen préseljük egy és szögletes, hosszúkás sütőformába. Hűtőszekrényben tároljuk és kiborítva szeleteljük! (A lé többi részét bezöldségelve készítsük el levesnek.)
A zselatint sokan mesterséges anyagnak hiszik, de ez egy nagy tévedés. Éppen úgy csontból és bőrből nyerik nagyüzemileg is, mint amikor mi a konyhában egy jó – zselatin mentes – kocsonyát főzünk sok húsból(bőrből), kevés vízzel. A zselatin fogyasztása köröm, csont és haj erősítő hatású. Szebb lesz tőle a fogunk és a bőrünk is.
Megjegyzések