Krumplis kenyér

- érlelt mascarpone-val


5 db közepes (inkább kisebb, de nem apró) méretű burgonya
15 púpozott evőkanál finomliszt
2 csapott teáskanál só
0,5 dl langyos víz
1 teáskanál cukor
1/4 kocka élesztő
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál érlelt mascarpone

Más romlottnak mondaná a megsavanyodott mascarponét, de aki a sajthoz ért, tud különbséget tenni. Ha megmarad az édességhez vásárolt mascarpone sajtból egy kis mennyiség, tegyük át a műanyagból üvegedénybe, és kb. 1 hét elteltével ízesíthetjük vele ezt a finom, burgonyás kenyeret.

5 db közepes (kis) méretű burgonyát feltettem héjában főni, majd hámozás után, forrón összetörtem. Amikor már kihűlt, lehet hozzáadni 15 púpozott evőkanál finomlisztet. Sózzuk 2 csapott teáskanál sóval (lehet fűszer-só is). Közben 0,5 dl langyos vízben, 1 teáskanál cukorral, kb. 1/4 kocka élesztőt futtassunk! Ha felfutott, öntsük hozzá a tésztához és adjunk még hozzá 1 evőkanál tejfölt és ugyanannyi mascarponét. Könnyű kézzel összedolgozzuk a tésztát – nem kell nagyon gyúrni, csak éppen jól keveredjenek el az alapanyagok. Tegyük félre kelni, legalább 2-3 órára, de lehet tovább is – akár egy éjszakát is pihentethetjük. Olajos kézzel borítsuk ki az edényből és formázzunk belőle hosszúkás kenyeret, amit sütőpapírra helyezünk. Barna sütőpapírt használjunk, vagy ha csak fehér van otthon, akkor kicsit olajozzuk meg a papírt! Előmelegített sütőben 150-180 fokon sütjük, tehát lassan.

Készíthetjük lepényformára is, de - ha úgy tetszik -, pogácsát is süthetünk ebből a tésztából. Nagyméretű szaggatót használjunk hozzá!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló